Seulul şi Washingtonul sunt de acord asupra unui proiect de acord pentru a pune capăt războiului din Coreea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fpto: AP / Oficial din coreea de sud conversand cu coreea de nord 2018
Fpto: AP / Oficial din coreea de sud conversand cu coreea de nord 2018

Republica Coreea şi Statele Unite au convenit asupra textului preliminar al unui document privind încheierea oficială a Războiului Coreean din 1950-1953. Acest lucru a fost anunţat miercuri la o conferinţă de presă de către ministrul de externe al ţării, Jung Ui Young.

Conflictul armat cu participarea RPDC, Coreea de Sud, Statele Unite şi China s-a încheiat cu un armistiţiu, părţile nu au semnat un document privind sfârşitul războiului. Pe 13 decembrie, preşedintele Republicii Coreea, Moon Jae-in, a anunţat că Seulul, Phenianul, Washingtonul şi Beijingul în ansamblu sunt gata să facă acest lucru oficial.

„Coreea de Sud şi Statele Unite au confirmat anterior importanţa semnării unei declaraţii privind încheierea războiului, iar acum părţile au ajuns la un acord cu privire la conţinutul proiectului de versiune a acestui document”, a spus ministrul de Externe.
În acelaşi timp, Jung Ui Young consideră că în contextul viitoarelor Jocuri Olimpice de la Beijing „este puţin probabil” să existe un pretext pentru îmbunătăţirea relaţiilor inter-coreene, aşa cum s-a întâmplat în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Pyeongchang din Coreea de Sud, în 2018. Cu toate acestea, a subliniat el, Seulul are în vedere „diverse opţiuni pentru reluarea dialogului cu Coreea de Nord”.
Relaţiile dintre Phenian şi Seul au rămas îngheţate din 2019, când summitul liderilor Statelor Unite şi RPDC, a cărui organizare a fost promovată activ de Coreea de Sud, s-a încheiat fără a se ajunge la niciun rezultat. De atunci, Phenianul a respins toate propunerile din Sud de a reînnoi contactele şi cooperarea.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite