Şeful Pentagonului acuză Beijingul de spionaj cibernetic, în prezenţa oficialilor chinezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chuck Hagel FOTO Reuters
Chuck Hagel FOTO Reuters

Statele Unite sunt îngrijorate din cauza creşterii numărului de atacuri informatice, dintre care o parte „pare să fie legată de armata şi guvernul chinez“, a acuzat sâmbătă şeful Pentagonului, Chuck Hagel, în cursul unei conferinţe pe teme de securitate, la Singapore, în prezenţa delegaţilor chinezi.

Această nouă acuzaţie, formulată în faţa principalilor responsabili militari din Asia, pune presiune asupra Beijingului cu o săptămână înainte de un summit între preşedintele Barack Obama şi omologul său chinez, Xi Jinping, în timp ce dezvăluirile referitoare la furtul de date privind sisteme militare americane ultramoderne s-au înmulţit în ultimele zile.

Statele Unite şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu ameninţarea în creştere a atacurilor informatice, din care o parte pare să fie legată de armata şi guvernul chinez“, a declarat demnitarul american, potrivit textului discursului său în faţa forumului Shangri-La Dialog organizat în fiecare an la Singapore.

Trebuie să recunoaştem că este nevoie de noi reguli comune de conduită în domenii noi“, printre care cel al pirateriei informatice, a adăugat el.

Afirmaţiile lui Hagel reiau acuzaţiile formulate într-un raport al Congresului la începutul lunii mai, care a denunţat o vastă campanie de spionaj cibernetic desfăşurată de Beijing în încercarea de a colecta informaţii despre programele de apărare ale guvernului american.

Ele intervin la câteva zile după ce cotidianul „The Washington Post" a dezvăluit că hackeri chinezi au reuşit să spargă sisteme informatice care conţineau date despre numeroase sisteme militare americane, cum ar fi racheta antibalistică Patriot PAC-3 sau avionul de vânătoare de tip F-35, programul cel mai costisitor din istoria Pentagonului. Beijingul a respins în bloc aceste acuzaţii.

Preşedintele Barack Obama, care a dezvăluit că a avut o serie de discuţii „tensionate“ cu partea chineză în legătură cu spionajul cibernetic, urmează să abordeze această chestiune arzătoare cu ocazia primei sale întâlniri cu omologul său chinez, Xi Jiping, pe 7 şi 8 iunie în California.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite