Scandalul din umbra altarului: TB Joshua, fondatorul celei mai mari biserici creștine evanghelice din lume, acuzat de viol și tortură

0
Publicat:

O anchetă de doi ani, a jurnaliștilor BBC, a scos la iveală dovezi zguduitoare de abuzuri și torturi la nivel înalt, în cadrul celei mai mari biserici creștine evanghelice din lume. În centrul acuzațiilor, care se întind pe o perioadă de două decenii, se află chiar fondatorul său, răposatul, TB Joshua.

Profetul TB Joshua FOTO X (Twitter)
Profetul TB Joshua FOTO X (Twitter)

Biserica Sinagogă a Tuturor Națiunilor, cu adepți pe întreg globul, se confruntă acum cu dezvăluiri tulburătoare, conform unui raport BBC. Zeci de foști membri, inclusiv cinci britanici, au confirmat atrocitățile comise de TB Joshua într-un complex secret din Lagos, pe o perioadă de aproape 20 de ani, notează BBC News.

Ancheta a scos la iveală:

• Zeci de mărturii ale martorilor oculari despre abuzuri fizice și torturi, inclusiv cazuri șocante de abuz asupra copiilor și bătăi înlănțuite;

• Numeroase femei care au fost victime ale agresiunilor sexuale, unii susținând că au fost violate timp de ani de zile în interiorul complexului;

• Acuzații de avorturi forțate în urma presupuselor violuri comise de Joshua, inclusiv o femeie care afirmă că a trecut prin cinci astfel de proceduri;

• Dezvăluiri despre modul în care TB Joshua înscena „vindecările miraculoase” difuzate pentru milioane de oameni în întreaga lume.

• Una dintre victime, o britanică numită Rae, și-a povestit experiența cutremurătoare, dezvăluind că a fost agresată sexual și ținută izolată timp de doi ani, ajungând să încerce sinuciderea în interiorul complexului.

Cu toate acestea, biserica continuă să prospere sub conducerea văduvei lui Joshua, Evelyn.

De-a lungul anilor 1990 și începutul anilor 2000, zeci de mii de pelerini din Europa, America, Asia de Sud-Est și Africa au călătorit la biserica din Nigeria pentru a-l vedea pe Josua, pentru „miracole vindecătoare”. Cel puțin 150 de vizitatori au locuit cu el ca discipoli în interiorul complexului său din Lagos, uneori timp de zeci de ani.

Peste 25 de foști „discipoli” au vorbit cu BBC – din Marea Britanie, Nigeria, SUA, Africa de Sud, Ghana, Namibia și Germania – oferind mărturii puternice care coroborează despre experiențele lor în cadrul bisericii, cu cele mai recente experiențe din 2019. Multe victime erau adolescenți când s-au alăturat pentru prima dată. În unele dintre cazurile britanice, transportul lor la Lagos a fost plătit de Joshua, în coordonare cu alte biserici din Marea Britanie.

Mărturiile victimelor

„Cu toții credeam că suntem în rai, dar eram în iad, iar în iad se întâmplă lucruri teribile”, a declarat Rae, o britanică, victimă a abuzurilor lui TB Joshua. Aceasta a povestit că a fost agresată sexual și ținută izolată timp de doi ani, ajungând să încerce a se sinucide, chiar în interiorul complexului.

Jessica Kaimu, din Namibia, spune că experiența ei a durat mai bine de cinci ani. Ea spune că avea 17 ani când Joshua a violat-o pentru prima dată, iar abuzurile sexuale ale sale au adus-o în situația de a face cinci avorturi forțate, în timp ce era acolo.

„Acestea erau de tip backdoor... tratamente medicale prin care treceam... ar fi putut să ne omoare”, a spus ea pentru BBC.

Alți intervievați spun că au fost dezbrăcați și bătuți cu cabluri electrice și biciuri de cai și că erau privați de somn.

La moartea sa, în iunie 2021, TB Joshua a fost salutat drept unul dintre cei mai influenți pastori din istoria Africii. Revenind din sărăcie, el a construit un imperiu evanghelic care număra printre asociații săi zeci de lideri politici, celebrități și fotbaliști internaționali.

Cu toate acestea, el a atras unele controverse în timpul vieții, când o pensiune pentru pelerinii bisericii s-a prăbușit în 2014, ucigând cel puțin 116 persoane.

Mai multe acuzații ce i se aduc lui TB Joshua

În cadrul anchetei BBC, care a fost efectuată cu ajutorul platformei internaționale de media, Open Democracy, mai mulți foști membri ai bisericii au venit să vorbească, pentru prima dată, despre cele întâmplate. Ei spun că au petrecut ani de zile încercând să tragă un semnal de alarmă, dar au fost redusi la tăcere.

Câțiva dintre martorii din Nigeria susțin că au fost atacați fizic, pentru că au postat, pe YouTube, videoclipuri ce conțineau acuzații. O victimă a fost împușcată, după ce a vorbit, anterior, despre abuzuri.

Un echipaj al BBC care a încercat să înregistreze imagini ale complexului bisericii din Lagos de pe o stradă publică în martie 2022 a fost, de asemenea, atacat de securitatea bisericii și a fost reținut pentru câteva ore.

Echipa BBC a încercat să contacteze Biserica Sinagogă a Tuturor Naţiunilor [Scoan]. Nu a primit un răspuns, dar instituția a negat acuzațiile anterioare împotriva lui TB Joshua, susținând următoarele:

„A face acuzații nefondate împotriva profetului TB Josua nu este o întâmplare nouă… Niciuna dintre acuzații nu a fost vreodată fundamentată”.

Patru dintre cetățenii britanici care au vorbit cu BBC spun că au raportat abuzul autorităților britanice după ce au evadat din biserică. Ei spun că nu au mai fost luate măsuri.

În plus, un bărbat britanic și soția sa au trimis, prin e-mail, relatări ale martorilor oculari și dovezi video - inclusiv înregistrări în care au fost ținuți sub amenințarea armei de către bărbați care se descriu ca polițiști care sunt și membri ai Scoan, în martie 2010. În e-mailul său, bărbatul a spus că soția lui a fost agresată sexual și violată, în mod repetat, de Joshua. El a avertizat comisia că alți cetățeni britanici se aflau încă în interiorul complexului și se confruntă cu atrocități.

Ministerul de Externe al Marii Britanii nu a răspuns acestor afirmații, dar a declarat pentru BBC că ia foarte în serios toate rapoartele de infracțiuni, inclusiv agresiuni sexuale și violențe împotriva cetățenilor britanici de peste hotare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite