Proces inedit în Finlanda. Un fost rebel supranumit „Îngerul Gabriel”, judecat pentru crime de război în Liberia: Acuzat că a violat, omorât şi mâncat femei

0
0
Gibril Massaquoi Captură AFP
Gibril Massaquoi Captură AFP

Procesul unui fost rebel din Sierra Leone, acuzat de crime de război şi o lungă listă de atrocităţi în cursul războiului civil din Liberia, s-a deschis miercuri în Finlanda, cu două săptămâni înaintea unei delocalizări inedite a responsabililor de dosar tocmai pe continentul african.

În vârstă de 51 de ani, acuzatul, care locuieşte în Finlanda din 2008, a negat orice implicare în faptele imputate.

Supranumit „Îngerul Gabriel”, Gibril Massaquoi riscă închisoarea pe viaţă pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii, comise sau ordonate între 1999 şi 2003.

El era pe atunci un comandant de rang înalt al Frontului Revoluţionar Unit (RUF), un grup armat din Sierra Leone condus de caporalul Foday Sankoh, apropiat al fostului preşedinte al Liberiei Charles Taylor.

Procesul s-a deschis miercuri dimineaţa la un tribunal din Tampere, oraş din sudul ţării unde acuzatul a fost arestat în martie anul trecut ca urmare a mobilizării ONG-ului Civitas Maxima

Acest proces rar vizând un actor al unuia dintre cele mai grave războaie de pe continentul african (250.000 de morţi şi milioane de strămutaţi între 1989 şi 2003) va fi obiectul unei premiere istorice.

La mijlocul lui februarie, curtea se va deplasa pentru cel puţin două luni în Liberia şi în Sierra Leone pentru a audia aproximativ 80 de martori şi a vizita locurile crimelor imputate lui Gibril Massaquoi.

Fost purtător de cuvânt al RUF, el este acuzat că a ucis, violat şi torturat fără milă. Şi că a redus oameni la sclavie şi a recrutat copii pentru a servi ca soldaţi. Dosarul acuzării conţine aproape 4.000 de pagini.

În satul Kamatahun, din nordul Liberiei, unii localnici îl acuză pe Massaquoi că a ordonat incendierea unor civili, între care doi copii. El ar fi dat ordin pentru închiderea victimelor în două clădiri şi incendierea acestora.

Cel puţin şapte femei au fost violate şi ucise în aceeaşi localitate, în timp ce alte femei au fost ucise şi tăiate bucăţi spre a servi drept hrană pentru el, potrivit procurorului.

Gibril Massaquoi respinge acuzaţiile, susţinând că doar s-a ocupat de negocieri de pace într-o regiune afectată de atrocităţi.

Fost profesor, acuzatului i s-a permis să se stabilească în Finlanda după ce a depus mărturie în 2003 în faţa Curţii Speciale pentru Sierra Leone (SCSL), înfiinţată de ONU. El avea pe atunci imunitate pentru actele comise în ţara sa, dar nu şi în Liberia.

Procurorul Tom Laitinen a salutat munca „extraordinară” a poliţiei finlandeze, care s-a deplasat în cele două ţări şi a cules informaţii de la faţa locului.

„Ei au luat taurul de coarne şi au mers în Liberia, iniţial pentru a negocia cu autorităţile autorizarea anchetei, iar apoi pentru a-şi face investigaţiile tocmai până în junglă”, a declarat el pentru AFP.

Anunţul cu privire la deschiderea acestui proces în Finlanda a fost salutat în Liberia.

„Este un semnal că infracţiunile comise în timpul războiului civil nu vor rămâne nepedepsite”, a spus pentru AFP activistul pentru drepturile omului Adama Dempster.

Verdictul urmează să fie pronunţat în luna septembrie.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite