Preşedintele Iranului dã asigurãri cã ţine “sub control” efectul sancţiunilor internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mahmoud Ahmadinejad susţine că guvernul său are o serie de planuri pentru a reduce dependenţa Iranului de petrodolari FOTO AFP
Mahmoud Ahmadinejad susţine că guvernul său are o serie de planuri pentru a reduce dependenţa Iranului de petrodolari FOTO AFP

Iranul a “putut pânã în prezent sã controleze” efectul sancţiunilor internaţionale ce afecteazã ţara din cauza controversatului sãu program nuclear, a dat asigurãri preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, citat de AFP.

“Ne-am angajat cu inamicul într-un rãzboi economic direcţionat”, a declarat Ahmadinejad, în cursul unui interviu acordat postului naţional de televiziune, referindu-se la puterile occidentale care suspecteazã Iranul cã vrea sã se doteze cu arme nucleare sub protecţia unui program nuclear civil, fapt negat cu vehemenţã de Teheran.

“Sancţiunile direcţionate ce urmau sã ne paralizeze, dupã cum spun duşmanii noştri, au antrenat o scãdere a vânzãrilor de petrol. Nu ne mai lasã nici sã ne transferãm veniturile din petrol. Asta ne-a afectat comerţul care este dependent de petrol”, a explicat liderul ultraconservator.

Însã, a subliniat el, “pânã în prezent, am putut controla aceastã loviturã şi lucrurile nu s-au desfãşurat aşa cum au prezis ei. Credeau cã ţara se va prãbuşi, dar nu asta nu s-a întâmplat”.

Ţările occidentale au introdus, la începutul anului, embargoul petrolier împotriva Iranului.

Sancţiunile au provocat o scãdere a producţiei şi exportului de ţiţei, precum şi o lipsã de valutã ce a cauzat, în octombrie, prãbuşirea rialului, majorând rata inflaţiei.

Aspectul financiar al sancţiunilor, care vizeazã repatrierea petrodolarilor iranieni, a dus la diminuarea cu 50% a încasãrilor din petrol ale Republicii Islamice, a admis sãptãmâna trecutã ministrul economiei.

Ahmadinejad a dat asigurãri cã guvernul sãu a “pregãtit planuri pe termen lung” pentru a reduce dependenţa Iranului de petrodolari.

“Nu îi vom mai lãsa pe occidentali sã foloseascã mãsuri economice care sã devinã mijloace de presiune”, a spus el, fãrã sã detalieze efectul sancţiunilor şi în ce mod Iranul le va depãşi. El a admis, totuşi, cã presiunile au fost “dureroase pentru populaţie”.

Preşedintele este criticat de anumiţi responsabili pentru introducerea, în 2010, a unui plan pe cinci ani destinat sã înlocuiascã subvenţiile pentru alimente şi energie prin alocaţii directe pentru familii. Acest plan, sunt ei de pãrere, apasã asupra bugetului de stat şi genereazã inflaţie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite