Presa din Iran, despre atacatorul lui Salman Rushdie: „Să sărutăm mâinile celui care a sfâşiat gâtul duşmanului lui Dumnezeu”

0
0
Scriitorul Salman Rushdie a fost înjunghiat la New York FOTO EPA-EFE
Scriitorul Salman Rushdie a fost înjunghiat la New York FOTO EPA-EFE

Mai multe ziare iraniene radicale l-au lăudat, în ediţiile apărute sâmbătă, pe cel care l-a înjunghiat pe autorul Salman Rushdie, al cărui roman „Versetele satanice” a atras din 1989 ameninţări cu moartea din Iran, relatează Reuters.

„O mie de felicitări persoanei curajoase care l-a atacat pe apostatul Salman Rushdie la New York”, se arată în  ziarul Kayhan, al cărui redactor-şef este numit de liderul suprem al Iranului Ali Khamenei, ziarul adăugând: „Mâinile celui care a sfâşiat gâtul duşmanului lui Dumnezeu trebuie sărutate”, conform Reuters.

 În aceeaşi ordine de idei, cotidianul Khorasan a titrat „Satana în drum spre iad”, iar ziarul de stat Iran a scris că „gâtul diavolului a fost tăiat de un brici”. 

Autorităţile iraniene nu au reacţionat oficial la atacul asupra scriitorului, care a fost înjunghiat în gât şi în abdomen, vineri, în timp ce se afla pe scenă la o conferinţă în statul New York. 

Site-ul de ştiri Asr Iran a publicat un citat atribuit lui Khamenei, potrivit căruia  „săgeata” trasă de ayatollahul Khomeini „va lovi într-o zi ţinta”. 

În anul 1989, după ce Rushdie a publicat volumul „Versetele satanice”, ayatollahul Ruhollah Khomeini a emis un decret religios prin care le-a solicitat musulmanilor din întreaga lume să-l ucidă pe autor.

O organizaţie religioasă iraniană a oferit, pe capul scriitorului, o recompensă de 3 milioane de dolari. 

Poliţia din New York l-a identificat pe suspect ca fiind Hadi Matar, un bărbat în vârstă de  24 de ani din Fairview, New Jersey, care achiziţionase un bilet de intrare la evenimentul de la Chautauqua Institution. Încă nu a fost stabilit motivul pentru care a avut loc această întâmplare.

Rushdie a fost transportat la spital după incident. Fiind conectat la un ventilator, nu a putut să vorbească, vineri seară.

Mai multe - În lume

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite