Siria: armata mută armament şi baze militare pentru a le apăra de eventualele atacuri străine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Armata a mutat armament şi baze militare în centrul capitalei Damasc. FOTO: Reuters
Armata a mutat armament şi baze militare în centrul capitalei Damasc. FOTO: Reuters

Forţele armate ale preşedintelui sirian Bashar al-Assad au îndepărtat mai multe rachete cu rază lungă de acţiune şi zeci de lansatoare dintr-o bază din nordul Damascului, potrivit unor surse din opoziţia siriană. Specialiştii sunt de părere că mişcarea armatei siriene are scopul de a proteja armele în eventualitatea unei intervenţii în forţă a Occidentului.

Armamentul mutat de pe poziţiile iniţiale din munţii Qalamoun, una din cele mai puternic militarizate zone din Siria, sugerează o redistribuire limitată a armamentului în zone din centrul ţării, controlate încă de forţele guvernamentale, potrivit unor diplomaţi stabiliţi în Orientul Mijlociu, citaţi de  Reuters.

Potrivit aceleiaşi surse, raidurile rebelilor şi luptele pe străzile principale i-au împiedicat pe militarii sirieni să mute un număr şi mai mare de focoase şi baze militare. Însă membrii opoziţiei au raportat marţi că au observat peste 20 de rachete ruseşti de tip Scud, cu o rază de acţiune de 300 de kilometri,  şi sute de lansatoare scoase din baza militară.

Unitatea militară care găzduia Brigada 115 a armatei siriene se numără printre posibilele ţinte ale rebelilor, potrivit unei liste prezentate la începutul acestei săptămâni de grupului de opoziţie Coaliţia Naţională Siriană. Până miercuri, forţele guvernamentale au evacuat mare parte din personal şi din armament către baze militare in centrul Damascului, potrivit locuitorilor din capitală şi surselor din opoziţie.

În timp ce Statele Unite ale Americii şi ţările occidentale analizează posibilitatea unei intervenţii militare în Siria, pedepsind regimul lui Assad pentru presupusul atac cu arme chimice de săptămâna trecută, rebelii acuză unele dintre unităţile mutate de implicare în atacul care a atras criticile dure ale comunităţii internaţionale. Deşi Bashar al-Assad a i-a acuzat pe rebeli că au eliberat gazul chimic, care a afectat sute de oameni, Occidentul îl consideră vinovat pe preşedintele sirian.

 

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite