Performanță istorică pentru o femeie pilot de Super Hornet: a doborât o țintă aeriană a rebelilor Houthi deasupra Mării Roșii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un pilot F/A-18F Super Hornet de la Strike Fighter Squadron (VFA) 32 a făcut istorie devenind prima femeie pilot din SUA care a înregistrat o "ucidere aer-aer", potrivit unui comunicat de presă al Marinei americane, citat de Business Insider.

Avioane Super Hornet detasate impotriva rebelilor houthi FOTO AFP
Avioane Super Hornet detasate impotriva rebelilor houthi FOTO AFP

În timpul unei desfășurări de nouă luni care a început în octombrie, pilotul, care făcea parte din escadronul „Fighting Swordsmen” dislocat pe portavionul USS Dwight D. Eisenhower, a doborât un „obiectiv aer-aer” Houthi.

Pilotul nu a fost numit și nu au fost furnizate detalii suplimentare despre arma folosită pentru a doborî ținta.

Modelele F/A-18 Super Hornet E și F sunt echipate cu un tun M61A1/A2 Vulcan de 20 mm și pot fi echipate cu diverse rachete, inclusiv AIM 9 Sidewinders, AIM 7 Sparrows și AIM-120 AMRAAM.

Implicarea SUA în Marea Roșie a început după ce rebelii houthi au început să vizeze transportul maritim ca răspuns la ofensiva Israelului din Gaza, pe care a lansat-o în urma atacurilor grupării militante Hamas din 7 octombrie.

Gruparea houthi a folosit drone aeriene, drone marine și rachete pentru a viza vasele care navighează în regiune.

Pe măsură ce aceste atacuri s-au intensificat, SUA și aliați precum Marea Britanie s-au implicat activ în regiune și au lansat Operațiunea Prosperity Guardian, care urmărea să prevină noi lovituri houthi.

Escadrila VFA 32 din Virginia, care operează 12 avioane Super Hornet F/A-18F, a zburat peste 3.000 de ore de luptă, a finalizat aproape 1.500 de misiuni de luptă și a tras peste 20 de rachete aer-aer împotriva dronelor de „atac” ale houthi, ca parte a desfășurării sale, conform declarației Marinei.

De asemenea, a condus două lovituri de autoapărare asupra țintelor din Yemenul controlat de houthi, „distrugând munițiile și instalațiile de comandă și control care au fost folosite pentru a viza nave civile”, se arată în declarație.

Producătorul Boeing numește Super Hornet „coloana vertebrală” a aripii aeriene a transportatorului Marinei.

Atacul se succes al femeii pilot nu a fost singura lovitură istorică aer-aer din timpul bătăliei de la Marea Roșie.

O escadrilă Growler E/A-18G care a fost de asemenea staționată la bordul navei USS Dwight D. Eisenhower a devenit „prima escadrilă Growler din istoria Marinei care a înregistrat o ucidere aer-aer”, conform unui alt comunicat de presă al Marinei.

Growler este folosit de armata SUA pentru bruiaj tactic și protecție electronică.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite