Patru condamnări la moarte şi două la închisoare pe viaţă, în Tunisia, pentru asasinarea unui politician în 2013

0
Publicat:

O instanţă din Tunisia a pronunţat miercuri patru condamnări la moarte şi două la închisoare pe viaţă pentru uciderea liderului politic Chokri Belaid în urmă cu 11 ani, transmite Reuters, citată de Agerpres.

2013 - Ambulanţa care a preluat cadavrul lui Chokri Belaid, înconjurată de protestatari. FOTO AFP
2013 - Ambulanţa care a preluat cadavrul lui Chokri Belaid, înconjurată de protestatari. FOTO AFP

Zeci de susţinători ai lui Belaid s-au adunat încă de marți seara în apropierea tribunalului care urma să dea sentinţa. Ei au cerut dreptate şi au scandat „Chokri trăieşte" şi „Suntem loiali sângelui martirilor".

Reprezentant al stângii şi critic al partidului islamist Ennahda, Chokri Belaid, a fost împuşcat mortal în automobilul său în 6 februarie 2013, de mai mulţi atacatori.

Cunoscut pentru acuzaţiile sale că islamiştii tolerează violenţa extremistă, el a devenit astfel prima victimă a unui asasinat politic în Tunisia după câteva decenii fără astfel de incidente.

Uciderea liderului politic i-a şocat pe tunisieni şi a declanşat proteste ample şi violente, la scurt timp după Primăvara Arabă din 2011.

La câteva luni distanță de asasinarea lui Chokri Belaid, un alt politician de stânga, Mohamed Brahmi, a fost ucis într-un mod asemănător, iar manifestaţiile care au urmat şi presiunile politice au obligat guvernul islamist să demisioneze.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite