ONU a cerut Franței și Comorelor să rezolve problema comunității comoriene din Mayotte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentantul Secretarului General al organizației mondiale Stefan Dujarric a remarcat că în această situație este important să se respecte drepturile persoanelor.

image

În decembrie 1974, Comorele (înainte de al Doilea Război Mondial colonie franceză, iar din 1946 cu statut de teritoriu de peste mări al Franței) au organizat un referendum pentru independență, în urma căruia locuitorii celor trei insule - Marea Comore, Anjouan și Moheli - aproape în unanimitate au votat pentru independență, în timp ce 60% dintre locuitorii insulei predominant creștine Mayotte au votat împotrivă. Ca urmare a plebiscitului din 6 iulie 1975, Camera Deputaților a proclamat unilateral Republica independentă Comore, iar Adunarea Generală a ONU a recunoscut drepturile Comorelor asupra tuturor celor patru insule și a cerut Franței să părăsească teritoriul unui stat independent.

ONU consideră esențial ca Franța și Comorele să rezolve situația drepturilor cetățenilor din Comore, de pe insula Mayotte, în cadrul mecanismelor legale bilaterale și internaționale existente, a declarat joi, la o conferință de informare, reprezentantul oficial al secretarului general al organizației mondiale, Stéphane Dujarric. Acesta a răspuns la o solicitare a agenției ruse de știri TASS de a comenta despre începerea de către Franța în această săptămână a unei operațiuni de poliție în Mayotte pentru relocarea membrilor comunității comoriene, pe care Parisul îi consideră emigranți ilegali.

"Suntem foarte conștienți că problema migrației este una importantă pe agenda relațiilor dintre Comore și Franța. Suntem convinși că Franța și Comorele vor rezolva problema prin dialog și în cadrul mecanismelor bilaterale existente", a adăugat reprezentantul ONU.

Apelul nostru este ca Franța și Comore să se asigure că problema migrației este abordată în declarația comună. Este foarte important pentru noi ca toate acestea să fie realizate în conformitate cu drepturile internaționale relevante ale omului și Pactul Global pentru o migrație sigură, ordonată și legală", a spus Dujarric. "Este important, dacă nu cel mai important, să se respecte demnitatea și drepturile bărbaților, femeilor și copiilor afectați de această situație".

Adunarea Generală a adoptat în repetate rânduri rezoluții privind necesitatea de a returna Mayotte către Insulele Comore. Cu toate acestea, Parisul a ignorat rezoluțiile ONU.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite