O navă britanică a luat foc după un atac al rebelilor Houthi. Israelul a interceptat o rachetă care se îndrepta spre portul Eilat din Marea Roșie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un atac cu rachete al rebelilor houthi din Yemen a incendiat joi o navă în Golful Aden, rănind o persoană, în timp ce Israelul a interceptat o rachetă lansată de houthi în apropierea orașului-port Eilat, au declarat autoritățile, citate de CBS News.

Proteste houthi față de loviturile americane asupra obiectivelor rebelilor în Yemen FOTO EPA-EFE
Proteste houthi față de loviturile americane asupra obiectivelor rebelilor în Yemen FOTO EPA-EFE

În cursul atacului, Houthi au tras două rachete balistice anti-navă din sudul Yemenului. lovind nava de transport MV Islander, deținută de Marea Britanie, „rănind ușor o persoană și producând pagube”, a transmis Comandamentul central al armatei americane într-un comunicat.

Centrul de operațiuni comerciale maritime al armatei britanice (UKMTO) a declarat anterior că în urma atacului a izbucnit un incendiu pe navă, fără a da detalii. Associated Press a scris că nava plecase din Thailanda și se îndrepta spre Egipt și a transmis mesajul „Echipaj sirian la bord”, probabil pentru a evita să devină o țintă pentru Houthi.

Israelul a interceptat o rachetă care se îndrepta spre portul Eliat din Marea Roșie

Sirenele aeriene au răsunat joi dimineața deasupra portului Eilat, și au fost postate înregistrări video cu ceea ce părea a fi o interceptare a unei rachete.

Sistemul de apărare antiaerian Arrow „a interceptat cu succes o lansare care a fost identificată în zona Mării Roșii și care era în drum spre Israel", a precizat armata israeliană. „Ținta nu a traversat teritoriul israelian și nu a reprezentat o amenințare pentru civili".

Houthi nu au revendicat imediat niciunul dintre atacuri. 

Eilat, la Marea Roșie, este un oraș-port important. La 31 octombrie, rebelii Houthi au revendicat pentru prima dată un baraj de rachete și drone care a vizat orașul. Rebelii au revendicat ulterior și alte atacuri asupra orașului israelian, care însă nu au provocat pagube.

Atacurile houthi continuă în pofida loviturilor conduse de SUA asupra infrastructurii rebelilor, în Yemen

În pofida loviturilor aeriene coordonate de SUA, începute în urmă cu o lună, rebelii houthi rămân capabili să lanseze atacuri semnificative, notează CBS News. Săptămâna aceasta, ei au avariat grav o navă într-o strâmtoare crucială și au doborât o dronă americană în valoare de zeci de milioane de dolari.

Un oficial american din domeniul apărării a confirmat pentru CBS News că o rachetă sol-aer Houthi a doborât sâmbătă o dronă Reaper.

Joi, CENTCOM a transmis că avioanele americane și o navă de război a coaliției internaționale au doborât șase drone houthi deasupra Mării Roșii. Acesta a precizat că dronele au fost identificate „ca fiind susceptibile de a viza navele de război americane și ale coaliției și reprezentau o amenințare iminentă".

În weekend, CENTCOM a declarat că a efectuat o lovitură defensivă în Yemen împotriva unei nave subacvatice fără pilot,, prima dată când SUA au raportat că rebelii musulmani șiiți au folosit o dronă subacvatică de când și-au început atacurile în regiunea Mării Roșii, în octombrie.

Houthis au promis că își vor continua atacurile până când Israelul își va opri operațiunile de luptă din Fâșia Gaza.

Miercuri, navele aflate în Marea Roșie, în largul portului Hodeida, oraș controlat de Houthi au raportat că au văzut o explozie. Totuși, toate navele din zonă au fost în siguranță, a precizat UKTMO. UKMTO a raportat anterior o activitate intensă a dronelor în zonă.

Departamentul de Stat al SUA a criticat „atacurile nesăbuite și nediscriminatorii ale Houthi asupra navelor civile de marfă", care au întârziat ajutoarele umanitare, inclusiv alimente și medicamente destinate Etiopiei, Sudanului și Yemenului. 

„Contrar a ceea ce Houthi ar putea încerca să susțină, atacurile lor nu ajută cu nimic palestinienii. Acțiunile lor nu aduc nici măcar o fărâmă de asistență sau hrană poporului palestinian", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, într-un comunicat. 

Houthi își intensifică atacurile în Marea Roșie

Generalul de brigadă houthi Yahya Saree, purtătorul de cuvânt al mișcării, a revendicat atacurile, joi.

Houthis continuă „îndeplinirea îndatoririlor lor religioase, morale și umanitare față de poporul palestinian și apărarea iubitului lor Yemen în fața agresiunii americano-britanice", a declarat Saree într-o declarație preînregistrată. „Operațiunile militare nu se vor opri până când agresiunea nu va înceta și asediul asupra poporului palestinian din Fâșia Gaza va fi ridicat."

„Au fost activate rachete, drone și ambarcațiuni militare, iar armele submarine au fost introduse în operațiunile noastre pe mare, ceea ce dă motive de îngrijorare inamicului", a spus liderul grupării, Abdel-Malak al-Houthi.

„Inamicul a eșuat în fața operațiunilor noastre pe mare. Nu a reușit să le împiedice, nu a reușit să le descurajeze, nu a reușit să le limiteze sau să le diminueze”, a subliniat el, potrivit AP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite