Numărătoare inversă a pus pe jar statele vecine Siriei. Ce pregătiri fac Iordania, Turcia şi Libanul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conflictul din Siria în imagini FOTO AP

Israelienii nu sunt singurii din regiune care se pregătesc pentru un posibil atac american asupra Siriei. Şi alte naţiuni vecine stau în tensiune, de teama unei campanii regionale care ar implica creşterea folosirii armelor chimice, anunţă cotidianul Haaretz.

Iordania

Iordania pare să fie cel mai îngrijorat, conform seriei de rapoarte care vin din Amman şi alte oraşe şi regiuni adiacente cu graniţa siriană.

 „Evident că este discuţia zilei, iar tensiunile sunt uriaşe“, a declarat un locuitor din capitala Iordaniei, Amman. Pot să confirm că domeniul comercial şi pieţele din Amman şi-au încetinit ritmul în ultima săptămână. Nu există niciun dubiu că oamenii sunt îngrijoraţi- poate în Amman mai puţin pentru că e totuşi capitala, şi există o mare încredere în ca Armata noastră, cu ajutorul forţelor exterioare, vor preveni orice atac asupra oraşului. Dar îndată ce te duci în regiunile din Nord, care sunt apropiate graniţei cu Siria, situaţia este foarte diferită“, a mai spus iordanianul.

Autorităţile iordaniene nu au început încă să distribuie măşti de gaze populaţiei, cum au făcut-o israelienii, dar se discută mult pe această temă.

Există unele companii care deja încearcă să profite dintr-o asemenea afacere şi au început importul unor cantităţi masive de măşti. Iordanienii trăiesc cu senzaţia că este doar o chestiune de timp, până când un conflict în statul vecin îi va afecta, chiar de câteva zile şi sentimentul care pluteşte în aer, potrivit corespondenţilor este că e aproape imposibil să te organizezi într-o perioadă aşa scurtă.

Familiile care locuiesc în zonele de nord ale Ammanului ia în considerare o mutare spre sud, chiar şi în Aqaba, oraş apropiat de staţiunea Eilat, din cauza temerii că Siria s-ar putea răzbuna pe Statele Unite atacând Iordanul cu rachete.

Ziarul iordanian Al-Ghad a publicat ieri un material amplu în care familiile locuitorilor din zonele de nord şi-au exprimat îngrijorarea că violenţele s-ar putea extinde şi în Iordan, astfel că mulţi au declarat că sunt pregătiţi să fie evacuaţi spre sud.

Harta orientul mijlociu

Turcia

Şi în Turcia situaţia este similară, mai ales în regiunile de sud, apropiate frontierei siriene, care deja au suferit în urma unor atacuri cu rachete, încă de la începutul războiului din Siria. Surse oficiale din Turcia au raportat că guvernul a început deja să distribuie măşti de gaze zonelor de graniţă în care populaţia este concentrată.

Centrul de Management al Crizei din guvernul turc a declarat într-un mesaj pe Twitter că au fost instalate câteva buncăre în mai multe zone de lângă Siria, pentru a proteja populaţia în cazul unor atacuri. Se pare că o echipă cu aproximativ 100 de experţi în războiul cu arme chimice a fost trimisă în regiunea de graniţă pentru a monitoriza evoluţia măsurilor de protecţie.

Presupunerile turcilor sunt că ţara lor este o ţintă probabilă unui atac al Siriei deoarece s-a declarat încă de la începutul conflictului împotriva regimului Assad şi susţinătoare a rebelilor sirieni.

Liban

Nici Libanul nu este mai puţin îngrijorat de ultimele tensiuni din ţara vecină, unde formaţiunea Hezbollah s-a implicat activ în ultimele luni alături forţele loiale preşedintelui Bashar Al-Assad. În orice caz, se poate observa fără prea multe probleme că repercursiunile războiului civil din Siria s-au extins şi în Liban, unde mai multe atentate teroriste care vizau zonele controlate de Hezbollah, au lăsat în urmă zeci de morţi şi au semănat teroare în rândul populaţiei. 

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite