Licitaţia unei chei de la celula în care a fost închis Nelson Mandela, suspendată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nelson Mandela a făcut 27 de ani de închisoare, încarcerat de către regimul apartheid din Africa de Sud
Nelson Mandela a făcut 27 de ani de închisoare, încarcerat de către regimul apartheid din Africa de Sud

Licitaţia unei chei de la celula unde a fost închis, în Africa de Sud, eroul anti-apartheid Nelson Mandela, înainte să devină primul preşedinte de culoare al ţării, a fost suspendată, a anunţat casa de vânzări.

Cheia de la această celulă din închisoarea de pe Robben Island, unde a trăit Mandela în timpul celor 18 din cei 27 de ani de încarcerare de către regimul de apartheid, ar fi trebuit să fie vândută pe 28 ianuarie la casa americană Guernsey's. Aceasta a anunţat pe site-ul său că aşteaptă rezultatul „verificărilor” din partea Agenţiei Patrimoniului din Africa de Sud (SAHRA). 

SAHRA a cerut casei Guernsey's „oprirea vânzării (...) deoarece crede că obiecte au părăsit Africa de Sud fără autorizaţia necesară”, a declarat, pentru AFP, preşedintele casei de vânzări, Arlan Ettinger. 

Ministrul sud-african al Artelor şi Culturii Nathi Mthethwa a salutat decizia de a suspenda vânzarea. 

„Cheia simbolizează istoria dureroasă a Africii de Sud, dar reprezintă şi triumful spiritului uman asupra răului”, a declarat el într-un comunicat. „Această cheie este dovada vie a drumului lung al sud-africanilor către libertate şi aparţine poporului din Africa de Sud. În consecinţă, ea trebuie să fie restituită legitim ţării”. 

În afară de cheie, printre obiectele licitate se află şi unele care i-au aparţinut lui „Madiba”, aşa cum era numit Mandela, între care o cămaşă simbol, ochelari de soare şi stilouri de protocol. Beneficiile vânzării ar urma să fie folosite pentru a construi o Grădină comemorativă pentru Mandela în satul natal, unde este îngropat. 

Arlan Ettinger a spus că societatea sa a fost contactată de una dintre fiicele lui Mandela pentru a scoate la licitaţie articolele - inclusiv cheia. Cheia a fost deţinută până acum de Christo Brand, fostul gardian al lui Mandela cu care legase o prietenie surprinzătoare şi de durată.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite