Mii de iranieni au ieșit în stradă în semn de susținere a atacului asupra Israelului

0
Publicat:

Mii de iranieni au ieșit duminică dimineața devreme pe străzile din Iran, în semn de susținere pentru atacul fără precedent cu drone și rachete în curs de desfășurare împotriva dușmanului înrăit Israel.

Demonstrații la Teheran FOTO: Profimedia
Demonstrații la Teheran FOTO: Profimedia

Moarte Israelului!” și „Moarte Americii!”, au scandat demonstranții din Piața Palestinei din Teheran, la scurt timp după ce Gărzile Revoluționare au anunțat lansarea operațiunii „Promisiune onestă”.

O pictură murală pe care scria „următoarea palmă va fi mai puternică” a fost dezvelită în piața unde de câteva zile atârnă un banner uriaș care le cere, în ebraică, israelienilor „să se adăpostească”, scrie france24.com.

Duminică, demonstranții au fluturat steaguri naționale iraniene și palestiniene alături de bannere pe care scria „Victoria lui Dumnezeu este aproape”.

Atacul Iranului a venit ca represalii la o lovitură din 1 aprilie care a distrus anexa consulară cu cinci etaje a ambasadei iraniene din Damasc și a ucis șapte membri ai Gărzilor Revoluționare, dintre care doi generali.

De atunci, Teheranul a promis că va răzbuna atacul, care a fost atribuit pe scară largă Israelului.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a promis că „regimul malefic (israelian) va fi pedepsit”.

Presa iraniană a descris atacul asupra Israelului ca fiind "complex", deoarece a implicat și aliații iranieni din Yemen, Liban și Irak.

„Acest atac nu a venit doar din Iran, iar acest regim (Israel) este pedepsit din patru direcții”, a declarat agenția de presă Tasnim.

Demonstrații la Teheran FOTO: Profimedia
Demonstrații la Teheran FOTO: Profimedia

O mare mulțime de manifestanți s-a adunat în fața ambasadei britanice din Teheran.

Susținătorii atacului de represalii au manifestat și în al treilea oraș ca mărime din Iran, Isfahan, unde este înmormântat generalul de brigadă Mohammad Reza Zahedi, unul dintre generalii uciși în atacul de la Damasc.

Demonstranții s-au adunat, de asemenea, lângă mormântul din orașul sudic Kerman al importantului comandant al Gărzilor Qasem Soleimani, care a fost ucis într-un atac cu dronă americană din 2020 la Bagdad.

Teheranul a făcut anterior apel la Washington să nu se amestece în conflictul său cu Israelul, dar speranțele iraniene au fost spulberate după ce un oficial al Pentagonului a confirmat că forțele americane doborau dronele cu destinația Israel.

Iranul insistă că a acționat în „autoapărare” după ce a fost vizată misiunea sa diplomatică din Damasc. Acesta a declarat că speră că acțiunea sa nu va determina o nouă escaladare și că „problema poate fi considerată încheiată”.

Temeri de război

Ultimele evoluții au avut loc pe fondul războiului din Gaza, care a început cu atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, care a ucis 1.170 de persoane, majoritatea civili.

Teheranul susține Hamas, dar a negat orice implicare directă în atacul acestuia asupra Israelului.

Ofensiva de represalii a Israelului împotriva Hamas a ucis cel puțin 33.686 de persoane în Gaza, majoritatea femei și copii, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriul condus de Hamas.

Iranul nu recunoaște Israelul, iar cele două țări duc un război din umbră de ani de zile.

Anticiparea unui conflict cu Israelul a cuprins Iranul încă de la atacul din 1 aprilie asupra consulatului său.

„Este mai bine să se ajungă la un compromis pentru ca războiul să nu înceapă și să nu moară oameni nevinovați”, a declarat Maryam, o lucrătoare din sectorul privat în vârstă de 43 de ani.

„Cu voia lui Dumnezeu, guvernul nostru va favoriza rațiunea în detrimentul emoțiilor”, a declarat Salehi, un angajat guvernamental pensionar în vârstă de 75 de ani din centrul Teheranului.

Ehsan, un profesor universitar în vârstă de 43 de ani, a declarat că este "logic" să se riposteze.

„Războiul este întotdeauna rău și îngrijorător - o persoană care a experimentat războiul nu l-ar susține niciodată, dar, uneori, pentru a obține pacea, este necesar un război”, a adăugat el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite