Mii de copii metişi din Marea Britanie, trimişi în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Documente şocante au fost date publicităţii recent de Public Records Office din Marea Britanie. Potrivit acestora, copiii născuţi de femeile britanice cu soldaţi americani de culoare în timpul

Documente şocante au fost date publicităţii recent de Public Records Office din Marea Britanie. Potrivit acestora, copiii născuţi de femeile britanice cu soldaţi americani de culoare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost trimişi peste Ocean. Dezvăluirile scoase la iveală după peste şase decenii au apărut în ziarul britanic "The Telegraph".


Mii de copii metişi nelegitimi, rezultaţi în urma unor legături cu soldaţi americani, au fost abandonaţi de mamele lor britanice şi trimişi peste Atlantic, potrivit unor documente recent declasificate. Subiectul privitor la soarta acestor vlăstare a divizat ţara la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi a reflectat prejudecăţile rasiale din acele timpuri. Problema a fost considerată serioasă, deoarece ar fi putut aduce prejudicii relaţiilor anglo-americane.


Pentru a fi mai aproape de taţii lor


Totul a început în 1944, când un număr tot mai mare de militari americani au fost cantonaţi în jurul Marii Britanii. Multe dintre femeile care au avut copii cu aceştia erau soţiile unor soldaţi britanici ce luptau în străinătate. Potrivit documentelor declasificate, dacă bebeluşii erau albi, reconcilierea dintre soţ şi soţie era adesea posibilă şi păstrau copilul.

Acest lucru se întâmpla însă foarte rar dacă bebeluşul era metis. De asemenea, mamele necăsătorite ar fi avut perspective de a-şi reface viaţa dacă se debarasau de copiii metişi. Au existat şi femei care au acceptat să crească bebeluşii de culoare împreună cu ceilalţi copii albi ai lor. Multe au acceptat însă ca bebeluşii să fie trimişi în America pentru a fi mai aproape de taţii lor.


Mai multe şanse pentru copii


În scrisori adresate Ministerului Sănătăţii din Marea Britanie, în decembrie 1945 şi martie 1946, Harold Moody, fondatorul Ligii Persoanelor de Culoare, a declarat că Marea Britanie şi SUA tratează fiecare copil drept "pierdere de război" şi a avertizat: "Ne temem că nerezolvarea unei astfel de probleme sociale ar putea afecta nu numai viaţa din ţară, ci şi relaţiile anglo-americane".

Ca răspuns, ministrul sănătăţii, Aneurin Bevan, a spus că politica sa era de a încuraja mamele care îşi păstrau copiii. Ministerul de Interne însă a avut o altă poziţie, considerând că bebeluşii aveau mai multe şanse de viitor dacă erau trimişi în SUA la o vârstă fragedă, decât dacă erau crescuţi în Marea Britanie.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite