Membrii unei formații rusești anti-război, arestați în Thailanda. Sunt pe lista neagră a Kremlinului și riscă deportarea în Rusia

0
Publicat:

Șapte membri ai trupei Bi-2, o formație rock din Rusia, care critică războiul din Ucraina, se confruntă cu deportarea din Thailanda, după ce au fost arestați în timpul unui turneu pe insula Phuket.

Mebrii trupei Bi-2 ar putea fi trimiși în Rusia
Mebrii trupei Bi-2 ar putea fi trimiși în Rusia FOTO captură youtube

Muzicienii au fost reținuți de autoritățile de imigrare thailandeze săptămâna trecută pentru că lucrau fără permis. Trupa a declarat că membrii săi au fost mutați la Bangkok, unde sunt ținuți în detenție de atunci, potrivit Guardian.

Bi-2 este una dintre cele mai de succes trupe de rock de limbă rusă de la sfârșitul Uniunii Sovietice și este cunoscută pentru condamnarea invaziei Rusiei în Ucraina. Igor Bortnik, solistul principal al trupei, a fost denumit de autoritățile ruse "agent străin" după ce l-a criticat președintele rus, Vladimir Putin, online.

Sute de muzicieni anti-război au fugit din țară după invazia Rusiei în Ucraina, mulți dintre ei în turnee în afara țării.

Observatorii susțin că arestarea Bi-2 ar putea reprezenta un avertisment sever pentru alți artiști care critică Moscova, dar susțin spectacole în străinătate, în ciuda eforturilor Kremlinului de a-i prezenta ca lipsiți de patriotism.

Ministerul de Externe rus spune că trupa sponsorizează terorismul

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zakharova, i-a acuzat pe membrii trupei că sponsorizează terorismul prin susținerea publică a Ucrainei, stârnind teama că aceștia ar putea fi acuzați penal în Rusia.

Elaine Pearson, directorul pentru Asia al Human Rights Watch, a cerut autorităților thailandeze să "elibereze imediat membrii Bi-2 și să le permită să-și continue drumul".

"Sub nicio formă nu ar trebui deportați în Rusia, unde ar putea fi arestați sau chiar mai rău, din cauza criticilor lor deschise la adresa președintelui rus Vladimir Putin și a războiului Rusiei în Ucraina", a adăugat Pearson.

Arestarea reprezintă cel mai recent incident dintr-o serie de evenimente care implică artiști anti-război ruși în Thailanda și pare să evidențieze influența Moscovei asupra acestei țări din Asia de Sud-Est, populară printre turiștii ruși.

Înainte de arestarea Bi-2, autoritățile din Phuket au anulat spectacolele a doi populari comedieni ruși critici la adresa războiului, Maxim Galkin și Ruslan Beliy, ambii desemnați drept "agenți străini" de către Kremlin.

Trupa ar fi fost reținut la cererea consului rus

Conform unei surse, trupa Bi-2 a fost reținută în Phuket la cererea consulului rus Vladimir Sosnov. Aceasta a declarat sub anonimat că autoritățile ruse au trimis omologilor lor thailandezi o "listă neagră" a muzicienilor ruși pe care Kremlinul ar dori să-i deporteze înapoi în Rusia.

Politicianul rus exilat, Dmitry Gudkov, aflat în contact cu trupa, a afirmat că autoritățile ruse exercită presiuni asupra colegilor lor thailandezi pentru a-i deporta pe muzicieni în Rusia.

Pentru Thailanda, arestarea Bi-2 pare să devină o problemă diplomatică majoră. Din cei șapte membri ai trupei, unii au dublă cetățenie australiană și israeliană, în timp ce doi membri ai trupei nu sunt cetățeni ruși, conform unei declarații a Bi-2, și, prin urmare, nu pot fi deportați în Rusia.

Avocatul Bi-2 a declarat marți că diplomații israelieni din Thailanda au oferit trupei posibilitatea de a călători la Tel Aviv, o solicitare care ar fi fost respinsă marți după intervenția consulului rus.

"Astăzi, după o vizită a unor diplomați de rang înalt de la ambasada rusă, reprezentanții trupei au fost informați că decizia de deportare în Israel a fost anulată", a arătat Bi-2 într-o declarație pe Telegram.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite