Mărturiile cutremurătoare ale supraviețuitorilor inundațiilor din Libia: „Mai rău decât moartea” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sate și orașe din Libia au dispărut din cauza inundațiilor catastrofale, iar primarul din Derna a atras atenția că este posibil ca 20.000 de persoane să fi murit. Cei care au supraviețuit au făcut o serie de mărturii cutremurătoare.

Inundații apocaliptice în Libia. FOTO Profimedia
Inundații apocaliptice în Libia. FOTO Profimedia

Trezit fiind de lătratul câinilor, care păreau să prevestească dezastrul, un bărbat de 31 de ani din orașul Derna a coborât din pat la ora 2.30, încă somnoros, să vadă ce se petrece afară. Husam Abdelgawi, de profesie contabil, a deschis ușa locuinței pe care o împărțea cu fratele său mai mic, Ibrahim. Acela a fost momentul în care apa a smuls ușa din balamale, conform BBC.

Cei doi au fugit la ușa din spate, acolo unde au dat ochii cu o „scenă îngrozitoare, inimaginabilă, mai rea decât moartea însăși", a mărturisit bărbatul în cadrul unui interviu telefonic din orașul Al-Qubbah. 

Cadavrele femeilor și copiilor pluteau în fața noastră. Mașini și case întregi erau luate de ape. O parte dintre cadavre au fost purtate de apă până la noi acasă”, a declarat Abdelgawi. 

Nu mult a mai durat până când și ei s-au trezit „furați” de ape. În câteva secunde, cei doi se aflau la 150 de metri distanță. 

Ibrahim, în vârstă de 28 de ani, a reușit să se prindă de cablurile de curent care pluteau și care nu fuseseră încă smulse și să se îndrepte spre locul în care fratele său era blocat. 

În continuare, frații au folosit cablurile ca pe niște frânghii pentru a se apropia de o clădire din apropiere și pentru a intra pe o fereastră de la etajul trei. De acolo, s-au îndreptat spre o altă clădire și s-au strecurat pe scări pentru a ajunge pe un acoperiș, unde au așteptat să treacă inundația. 

Derna a fost împărțită în două jumătăți din cauza apei și tot ce se afla între ele a dispărut", a declarat Rahma Ben Khayal, o tânără de 18 ani care a reușit să se pune la adăpost pe un acoperiș din oraș. „Oamenii dintre cele două sunt toți morți", a spus ea. 

„Toată lumea a început să țipe”

Torentul care a măturat străzi întregi începuse cu o zi mai înainte sub forma unor precipitații. 

La început nu a fost înfricoșător, a declarat Amna Al Ameen Absais, o studentă la medicină de 23 de ani, născută și crescută în Derna, care este acum tutorele celor trei frați mai mici ai săi, după moartea ambilor părinți survenite în urma unei boli. 

În vreme ce picăturile de ploaie răsunau afară, cei patru frați se aflau în apartamentul lor de la primul etaj din Beach Towers, o clădire cu șapte etaje de lângă malul mării, jucându-se și uitându-se pe telefoane.  

Ulterior, începând de duminică seară, ploaia s-a întețit. S-au auzit sirenele. Nu puteau să doarmă. 

A început cu adevărat pe la 2.30 dimineața", a afirmat tânăra într-un interviu telefonic din orașul Tobruk, situat în apropiere. „Zgomotul devenea mult mai puternic. Fratele meu a spus că putea să vadă apă care acoperea strada", a mai spus ea. 

Pe măsură ce nivelul apei creștea, vecinii au început să se îndrepte către etajele superioare. Tânăra a luat pisica și cele patru pașapoarte și s-a mutat împreună cu frați ei într-un apartament de la etajul trei. „Oamenii se uitau afară în întuneric, rugându-se", a mărturisit ea. Apoi, apa a ajuns la etajul al treilea. 

Toată lumea a început să țipe. Am urcat la etajul cinci și, în cele din urmă, la etajul șapte”, a spus Ameen Absais. 

 „Un miracol”

Se instalase panica. „Am pierdut pisica", a spus Amna. „Mi-am pierdut frățiorul pentru un minut, dar apoi l-am găsit. Mi-am dat seama că nici măcar nu puteam să stăm la etajul șapte, trebuia să mergem pe acoperiș”, a mai adăugat ea. 

De acolo, și-au putut vedea vecinii aflați pe acoperișul unei clădiri cu trei etaje de vizavi, inclusiv o familie cu care erau prieteni. Vecinii fluturau lanternele telefoanelor în întuneric. Câteva momente mai târziu, clădirea lor s-a prăbușit. 

S-a simțit ca un cutremur", a spus Amna. „Acea familie încă nu a fost găsită. Fiul lor îi caută. I-am spus că am văzut clădirea în care locuiau prăbușindu-se chiar sub ochii noștri”, a dezvăluit ea. 

De asemenea, o parte din familia ei a dispărut. Unchiul ei, soția și cei trei fii ai lor locuiau într-o clădire din apropiere care s-a prăbușit. „Ultima dată când am vorbit cu el a fost în jurul orei 21:00. Ne-a sunat să se asigure că suntem bine", a spus ea. „De atunci nu am mai auzit nimic de el", a mărturisit tânăra. 

În cele din urmă, Amna a reușit să părăsească clădirea împreună cu cei trei frați după ce nivelul apei a scăzut. Strada ei dispăruse complet. „A fost ca și cum pământul s-ar fi despicat", a spus ea. 

Totodată, Husam Abdelgawi a afirmat că „este un miracol că am supraviețuit". 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite