Macron şi Meloni, apel la sprijinirea Tunisiei: „Există riscul unui val de migranţi fără precedent”

0
Publicat:

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul italian Giorgia Meloni au lansat vineri, la Bruxelles, un apel la susţinerea Tunisiei, confruntată cu o gravă criză financiară, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Criza din Tunisia a atras atenția Uniunii Europene FOTO Profimedia
Criza din Tunisia a atras atenția Uniunii Europene FOTO Profimedia

Apelul a fost făcut în vederea ţinerii sub control a „presiunii migraţiei” pe care această ţară africană o reprezintă pentru Europa.

„În Tunisia, marea tensiune politică şi criza economică şi socială care se agravează în absenţa unui acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) sunt extrem de îngrijorătoare”, a spus Emmanuel Macron într-o conferinţă de presă, la finalul Consiliului European de primăvară.

„Val de migranţi'  

Liderul francez a precizat că a discutat despre problema migraţiei cu şefa executivului italian în timpul unei reuniuni bilaterale.

„Trebuie ca pe termen scurt să reuşim să stopăm fluxurile migratorii care pleacă din Tunisia şi sporesc presiunea”, a subliniat Macron.  

Giorgia Meloni a evocat un „val de migranţi' și a ţinut să explice că a abordat acest subiect întrucât nimeni nu pare să realizeze riscurile create de situaţia din Tunisia.

„Dacă nu abordăm aceste probleme în maniera adecvată, există un risc de a vedea declanşat un val de migranţi în mod obiectiv fără precedent”, a estimat Meloni, care conduce un guvern care s-a pronunţat clar împotriva sosirii migranţilor în Europa.

Criza din Tunisia a fost analizată şi în discuţia cu comisarul european pentru economie Paolo Gentiloni, care se va deplasa la Tunis în următoarele zile.

Situaţia din Tunisia, evaluată drept „foarte periculoasă”

Tunisia negociază de câteva luni cu FMI un acord de împrumut de aproape două miliarde de dolari.

Șeful diplomaţiei europene Josep Borrell a avertizat luni că situaţia din Tunisia este „foarte periculoasă'' și a vorbit de un risc de „prăbuşire'' susceptibilă să provoace „fluxuri migratorii către Uniunea Europeană şi să antreneze o instabilitate în regiunea Orientului Mijlociu şi a Africii de Nord”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite