Uniunea Europeană se teme de „un colaps” al Tunisiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană este îngrijorată de deteriorarea situaţiei politice şi economice din Tunisia şi se teme de un colaps al ţării, a declarat luni şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, citat de AFP.

FOTO EPA EFE
FOTO EPA EFE

"Situaţia din Tunisia este foarte periculoasă", a avertizat el la finalul unei reuniuni a miniştrilor de externe ai UE la Bruxelles.

"Dacă Tunisia se prăbuşeşte, asta riscă să provoace fluxuri migratorii spre UE şi să antreneze o instabilitate în regiunea MENA. Dorim să evităm această situaţie", a spus Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă.

Miniştrii au cerut Belgiei şi Portugaliei să trimită reprezentanţi în misiune în Tunisia cu scopul de a efectua "o evaluare a situaţiei pentru a permite UE să-şi orienteze măsurile", a precizat el.

"Uniunea Europeană nu poate ajuta o ţară incapabilă să semneze un acord cu Fondul Monetar Internaţional" (FMI), a subliniat Josep Borrell.

"Preşedintele Kais Saied trebuie să semneze cu FMI şi să pună în aplicare acordul, altfel situaţia va fi foarte gravă pentru Tunisia", a insistat şeful diplomaţiei europene.

Preşedintele Saied şi-a arogat puteri depline cu începere de la 25 iulie 2021 şi a arestat numeroase personalităţi. Principalele partide de opoziţie denunţă o "derivă autoritară" care afectează negativ tânăra democraţie apărută de pe urma primei revolte din Primăvara Arabă în 2011.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite