Italia votează anticipat la 13 aprilie
0>> Comisarul european pentru justiţie, Franco Frattini, ar putea părăsi Bruxelles-ul pentru a-l ajuta în campania electorală pe Silvio Berlusconi Franco Marini, preşedintele Camerei
>> Comisarul european pentru justiţie, Franco Frattini, ar putea părăsi Bruxelles-ul pentru a-l ajuta în campania electorală pe Silvio Berlusconi
Franco Marini, preşedintele Camerei superioare a parlamentului italian, a anunţat eşecul convorbirilor avute cu exponenţii principalelor forţe politice pentru rezolvarea crizei provocate de căderea Guvernului Prodi. În consecinţă, preşedintele Giorgio Napolitano va dizolva parlamentul şi va anunţa alegerile anticipate, care se vor ţine pe 13 aprilie, după cum titrează "La Stampa".
"Nu există o majoritate semnificativă asupra unei eventuale reforme electorale", sună comunicatul oficial semnat de Franco Marini, după consultările avute cu liderii celor mai importante partide: Silvio Berlusconi (Forza Italia), Gianfranco Fini (Alleanza nazionale) şi Walter Veltroni (Partito democratico). Nimeni nu a renunţat la propria poziţie, după cum relatează presa din Peninsulă, care anticipase, încă de la căderea Cabinetului Prodi, că, de fapt, Italia se îndreaptă cu paşi repezi spre alegeri anticipate.
Berlusconi a repetat că italienii "trebuie să voteze imediat", în timp de Veltroni a vorbit despre "o ocazie pierdută" de a forma un nou guvern ce ar fi putut să schimbe actuala lege electorală. "Il Cavaliere" insistă ca scrutinul să fie organizat cât mai curând posibil, dat fiind că dreapta italiană se află acum pe cai mari. Conform unui sondaj publicat de săptămânalul "L'Espresso", în cazul alegerilor anticipate, partidele de centru-dreapta ar obţine 58% din sufragii, faţă de numai 42% pentru formaţiunile de stânga.
Revine Frattini?
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, comisar european pentru justiţie, ar putea pleca de la Bruxelles pentru a reveni pe scena politică din Italia, unde l-ar putea susţine în campania electorală pe Silvio Berlusconi, a anunţat aseară publicaţia EUObserver. Frattini a declarat că va cântări pe rând viitoarele sarcini politice şi "posibilitatea îndeplinirii lor", făcând referire la posibila sa implicare în campania electorală. Comisarul Frattini a fost membru al celui de-al doilea guvern al lui Silvio Berlusconi, al cărui mandat a debutat în 2001.
Potrivit unor informaţii de ultimă oră, preşedintele Giorgio Napolitano i-a primit aseară pe preşedintele Senatului şi pe cel al Camerei Deputaţilor, începând astfel procedura de dizolvare a parlamentului. Conform agenţiei ANSA, în această dimineaţă premierul demisionar Romano Prodi va merge la sediul preşedinţiei pentru a contrasemna decretul de dizolvare.