Israelienii lucrează la un plan secret pentru a-i pune pe palestinienii anti-Hamas să se ocupe de ajutoarele din Gaza

0
Publicat:

Oficiali israelieni din domeniul securității elaborează în secret un plan de distribuire a ajutoarelor în Fâșia Gaza care ar putea crea în cele din urmă o autoritate de guvernare condusă de palestinieni, au declarat oficiali israelieni și arabi, provocând o reacție violentă din partea Hamas și creând diviziuni în cabinetul de război al Israelului, scrie The Wall Street Journal.

Piata in fasia gaza in timpul ramadanului foto Profimedia jpg

Un înalt oficial israelian din domeniul apărării a purtat discuții cu Egiptul, Emiratele Arabe Unite și Iordania pentru a obține sprijin regional pentru un efort emergent de a înrola lideri palestinieni și oameni de afaceri care nu au legături cu Hamas în distribuirea ajutorului, au declarat unii dintre oficiali.

Ajutoarele ar intra pe uscat și pe mare după inspecția israeliană și s-ar îndrepta către depozite mari din centrul Gaza, unde palestinienii le-ar distribui apoi, au spus oficialii. Când războiul se va încheia, persoanele însărcinate cu gestionarea ajutorelor și-ar asuma autoritatea de a guverna, susținute de forțe de securitate finanțate de guverne arabe bogate, au spus oficialii.

Efortul reprezintă unii dintre primii pași pe care Israelul a început să îi facă pentru a umple vidul de putere lăsat de invazia Fâșiei Gaza în urma atacului Hamas asupra Israelului din 7 octombrie. Statele Unite și guvernele arabe au făcut presiuni asupra Israelului pentru a face mai mult pentru a trimite ajutor umanitar pentru locuitorii din Gaza și pentru a prezenta o viziune clară pentru administrația postbelică a Gazei.

Efortul de ajutorare s-a lovit deja de obstacole și s-ar putea prăbuși. Până în prezent, acesta nu are sprijinul premierului israelian Benjamin Netanyahu, având în vedere că unii dintre cei implicați ar fi afiliați Fatah, un partid rival al Hamas, considerat de liderul israelian ca sprijinind terorismul.

"Gaza va fi condusă de cei care nu caută să ucidă israelieni", a declarat un oficial israelian de rang înalt din biroul premierului.

Un alt oficial israelian a declarat că opoziția vehementă a Hamas ar putea face planul nefezabil.

Dar haosul care domnește în Gaza a frustrat administrația Biden și criticii din cadrul guvernului de urgență al lui Netanyahu. Aceștia spun că distribuirea organizată a ajutoarelor este în prezent imposibilă și că Hamas se poate reimpunre în vidul de guvernare. Este nevoie acum de o forță care să poată distribui eficient ajutorul în Gaza, spun ei, și, în mod realist, această forță ar trebui să fie conectată la Autoritatea Palestiniană, guvernul cu sediul în Cisiordania, sau la Fatah, partidul de guvernământ al AP.

Hamas amenință

General-maiorul Ghassan Alian, șeful brațului de securitate israelian care supraveghează afacerile civile din teritoriile ocupate, consideră că efortul de ajutor este o parte importantă a planului Israelului de a evacua orașul Rafah, ultimul bastion al Hamas, înainte de o ofensivă asupra orașului de graniță. . Rețeaua de distribuire a ajutorului va hrăni 750.000 până la un milion de oameni în taberele de strămutare pe care Israelul le-a planificat pentru a absorbi populația lui Rafah, care a crescut pe măsură ce locuitorii din Gaza și-au căutat refugiu acolo, au spus oficialii.

Unul dintre oficiali a spus că viziunea lui Alian este că palestinienii anti-Hamas vor forma „o autoritate administrativă locală” pentru a distribui ajutoare, excluzând grupul militant din proces.

Efortul a declanșat amenințări de represalii din partea Hamas. Grupul a etichetat pe oricine care lucrează cu israelienii drept trădători și i-a amenințat cu moartea. Mai multe familii palestiniene considerate cândva deschise la idee s-au retras în ultimele zile.

„Acceptarea comunicării cu forțele de ocupație de către șefii de familie și triburi pentru muncă în Fâșia Gaza este considerată o trădare națională, pe care nu o vom permite”, a declarat un oficial al securității Hamas într-o declarație publică pe 10 martie, la scurt timp după începerea tatonărilor Israelului.

Hamas nu a jucat niciun rol oficial în distribuirea ajutorului în Gaza, dar consideră planul israelian în curs de dezvoltare ca pe o modalitate de a crea o structură de guvernare independentă. „Vom lovi cu mâna de fier pe orcine modifică frontul intern din Fâșia Gaza și nu vom permite impunerea de noi reguli”, a spus oficialul de securitate al Hamas.

Un alt oficial Hamas a spus că grupul a simțit deja că este ocolit de podul maritim susținut de SUA, U.A.E. și alți parteneri pentru a livra ajutor Gaza. Coridorul umanitar a fost negociat direct cu municipalitatea orașului Gaza, fără ca grupul să fie consultat, a spus oficialul. El a spus că Hamas este, de asemenea, nervos în legătură cu implicarea lui Mohammed Dahlan, un fost membru al Fatah, care a fost șeful securității în Gaza pentru Autoritatea Palestiniană înainte de a pleca în exil în Emiratele Arabe Unite.

Hamas dorește ca securitatea să fie gestionată de forțe care ar fi apolitice

Hamas dorește ca securitatea să fie gestionată de forțe care ar fi apolitice, dar care ar funcționa cu aprobarea grupului militant, a declarat Husam Badran, membru al biroului politic al Hamas, într-un interviu recent. El a spus că securitatea în ultimele săptămâni a fost gestionată de miliții de voluntari în orașul Rafah din sud și în nord, cu aprobarea grupului, pentru a înlocui poliția condusă de Hamas, după ce aceasta a fost vizată de armata israeliană.

„A existat un consens [între grupurile palestiniene] pentru a forma această instituție de securitate”, a spus Badran.

Dar oficialul Hamas a spus că orice aranjament permanent de securitate ar trebui să fie supravegheat de un viitor cabinet de unitate palestinian susținut de toate facțiunile, nu de entități străine. „Securitatea ar fi responsabilitatea guvernului de uniune naționalâ”, a spus el.

Statele bogate din Golf au spus că nu vor plăti pentru forțele de securitate sau nu vor ajuta la reconstruirea Gazei, așa cum se prevede în planul de ajutor emergent, decât dacă Israelul este de acord cu un proces de creare a unui stat palestinian – o idee pe care Netanyahu a respins-o. Secretarul de stat Antony Blinken a sosit miercuri la Jeddah, Arabia Saudită, pentru a discuta despre planificarea postbelică, Arabia Saudită fiind așteptată să suporte o povară financiară grea pentru reconstrucția Gazei.

Israelul a abordat mai mulți palestinieni proeminenți pentru participare, au spus oficialii, inclusiv cel mai înalt oficial de informații al Autorității Palestiniene, Majid Faraj; Omul de afaceri din Cisiordania, Bashar Masri și Mohammed Dahlan.

Netanyahu s-a opus implicării lui Dahlan și Faraj, care este membru Fatah, potrivit unui oficial israelian. Ophir Falk, un consilier diplomatic al lui Netanyahu, a declarat că Autoritatea Palestiniană nu este organismul potrivit pentru a prelua controlul Gaza, deoarece nu a condamnat atacurile din 7 octombrie și continuă să plătească salarii persoanelor sau rudelor care au participat la atacurile asupra israelienilor.

"Avem nevoie ca cineva care nu vrea să ucidă evrei să iasă la înaintare. Acest lucru se poate întâmpla odată ce Hamas va fi distrus în Gaza. Acest lucru este la îndemână", a spus el.

Dahlan a precizat, de asemenea, că nu va fi implicat în conducerea Gaza, au spus oficialii. Dahlan, care locuiește în Abu Dhabi, a supervizat forțele de securitate palestiniene care au luptat împotriva Hamas în 2006 și este văzut ca un reprezentant al intereselor E.A.U. în Gaza postbelică.

Masri a refuzat să comenteze. Dahlan și Faraj nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Într-un interviu acordat anul trecut cotidianului The Wall Street Journal, Dahlan a declarat că nu este interesat să se întoarcă în Gaza pentru a conduce un guvern și a spus că Israelul și Occidentul trebuie să accepte că Hamas nu poate fi eradicat în totalitate și că va trebui să joace un rol în viitoarea guvernare. "Nu sunt prietenul Hamas", a declarat Dahlan. "Dar credeți că va putea cineva să facă pace fără Hamas?".

Israelul a impus inițial un asediu aproape total asupra Gazei după 7 octombrie, când mii de luptători Hamas au năvălit peste graniță într-un atac surpriză, ucigând aproximativ 1.200 de oameni, majoritatea civili, și luând peste 200 de ostatici. 31.000 de palestinieni, majoritatea femei și copii, au murit în urma intervenției militare a Israelului în Fâșia Gaza, potrivit autorităților palestiniene din domeniul sănătății ale căror cifre nu fac distincție între civili și combatanți.

Israelul și Hamas au reluat săptămâna aceasta discuțiile pentru o încetare a focului de șase săptămâni care ar elibera aproximativ 40 de ostatici și ar permite mai mult ajutor umanitar în Fâșia Gaza, unde peste un milion de oameni se confruntă cu condiții asemănătoare foametei, potrivit experților în insecuritate alimentară.

Israelul a permis intrarea alimentelor, medicamentelor și a altor articole esențiale după o inspecție atentă, dar ajutorul nu a ajuns în mare parte din nordul Gazei.

Sub presiunea SUA, Israelul a permis intrarea mai multor camioane în Gaza, a deschis o nouă trecere terestră și este implicat pe ruta Mării Mediterane pentru livrările de alimente. Însă ajutorul se ridică la o fracțiune din ceea ce au nevoie oamenii din Gaza.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite