Întrevedere între Biden și Xi: Președintele american îi transmite omologului său chinez că speră să poată evita un conflict

0
Publicat:

Preşedinţii american, Joe Biden, şi chinez, Xi Jinping, s-au declarat luni pregătiţi pentru dialog în pofida rivalităţii dintre ţările lor, liderul de la Casa Albă afirmând că speră să evite un „conflict” între Beijing şi Washington, relatează AFP.

Joe Biden (stânga) și Xi Jinping în cadrul unei întrevederi anterioare FOTO EPA-EFE
Joe Biden (stânga) și Xi Jinping în cadrul unei întrevederi anterioare FOTO EPA-EFE

La începutul mult-aşteptatei lor întâlniri bilaterale din insula indoneziană Bali, Joe Biden a spus că vrea „să gestioneze diferendele şi să evite transformarea competiţiei în conflict”, în timp ce Xi Jinping a apreciat că „nimic nu înlocuieşte” o discuţie faţă în faţă şi s-a declarat pregătit pentru un dialog „sincer” asupra problemelor strategice, căci cele două ţări trebuie „să găsească direcţia bună”.

„Sunt pregătit să am o conversaţie sinceră şi aprofundată asupra problemelor de importanţă strategică pentru relaţia dintre China şi Statele Unite ale Americii cu privire la toate problemele de importanţă globală şi regională”, a spus Xi la începutul întâlnirii cu Biden în Bali, notează EFE.

China şi SUA ar trebui să ia istoria ca pe oglindă şi să o lase să ghideze viitorul, potrivit agenţiei de stat Xinhua, citată de Reuters.

Ministerul de Externe chinez declarase anterior că Beijingul speră ca întrevederea dintre preşedintele Xi Jinping şi omologul său american Joe Biden înaintea summitului G20, în Indonezia, să repună relaţiile bilaterale „pe calea bună”, potrivit AFP.

„Suntem hotărâţi să ajungem la respect reciproc, la coexistenţa paşnică şi la cooperare cu SUA în care ambele părţi să aibă de câştigat. Paralel, ne vom apăra cu fermitate suveranitatea, securitatea şi interesele dezvoltării noastre”, a declarat Mao Ning, o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe.

„Sperăm că SUA se vor alătura Chinei cu scopul de a gestiona în mod potrivit divergenţele noastre, promovând o cooperare reciproc benefică, evitând neînţelegerile şi erorile de apreciere şi vor readuce relaţiile sino-americane pe calea bună a unei dezvoltări sănătoase şi stabile”, a subliniat ea în cursul unei conferinţe de presă anterioare reuniunii dintre Biden şi Xi.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite