În căutarea unei alternative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii americani îi prezic yuanului un viitor luminos.

Şefi de departamente şi membri ai serviciilor responsabile cu strategia Fondului Monetar Internaţional (FMI) au prezentat, în cadrul Academiei ruse pentru buget şi trezorerie, un studiu despre modul cum ar putea fi reformat sistemul monetar internaţional. Reprezentanţii FMI, Reza Moghadam şi Isabelle Mateos, au propus utilizarea Drepturilor Speciale de Tragere (DST), moneda virtuală a Fondului Monetar Internaţional, concepută ca înlocuitor al standardului aur.

Acest mecanism, potrivit celor doi experţi, ar permite, pe de-o parte, să scadă fluctuaţiile ratelor de schimb, iar pe de altă parte, ar putea reduce acumularea excesivă de rezerve de către ţările emergente. Această acumulare conduce în cele mai multe cazuri la dezechilibre mondiale cu consecinţe catastrofale. Participanţii au susţinut că, deocamdată, nu există o cerere mare pentru DST din partea ţărilor membre FMI, iar lichiditatea acestui instrument este nulă. Dar totul depinde de liderii politici ai statelor ce fac parte din G-20, mai spun specialiştii. Multe întrebări au fost ridicate cu privire alternativele probabile pentru dolar şi DST.

În acest caz, au fost aduse în discuţie rubla şi yuanul, dar şi posibilitatea deschiderii la Moscova a unui Centru Financiar Internaţional. Analiştii spun că înfiinţarea unei astfel de instituţii şi alocarea unui astfel de statut rublei este un proces de lungă durată, dar ar trebui pornit. Experţii americani îi prezic yuanului un viitor luminos. Dat fiind rolul în creştere în comerţul internaţional al monedei naţionale chineze, yuanul ar putea deveni rapid monedă mondială principală, dar o astfel de decizie nu poate fi luată decât de oficialii de la Beijing, a declarat Reza Moghadam.

Cu toate acestea, experţii cred că există puţine şanse ca acest lucru să se întâmple. Potrivit experţilor FMI, principalul obstacol în calea apariţiei unei noi monede globale este riscul de a intra în conflict cu cele ale altor state suverane. În primul rând, moneda mondială nu convine tuturor ţărilor. În al doilea rând, acest lucru ar necesita abandonarea de către multe state a unei părţi considerabile din suveranitatea lor, cel puţin în ceea ce priveşte politica monetară şi de credit, dar şi în alte sectoare cheie.  

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite