Ierusalimul de Est se confruntă cu planuri controversate de construire a unei noi colonii israeliene

0
Publicat:

Municipalitatea din Ierusalim a emis aprobarea finală pentru construirea a 1.738 de unități locative într-un „nou cartier”, potrivit informațiilor furnizate de organizația Pacea Acum și transmise miercuri de AFP.

Un „nou cartier” va fi construit în Ierusalim FOTO Arhivă
Un „nou cartier” va fi construit în Ierusalim FOTO Arhivă

Acest nou proiect urbanistic se va amplasa pe jumătate în Ierusalimul de Est ocupat și anexat, conform comunicatului emis de organizație.

Hagit Ofran, o responsabilă a ONG-ului, a evidențiat că, în absența conflictului dintre Israel și Hamas, proiectul ar fi atras multă atenție.

„Dacă nu ar fi războiul' dintre Israel şi Hamas, 'aceasta ar face mult zgomot. Este un proiect foarte problematic pentru continuitatea unui stat palestinian între sudul Cisiordaniei şi Ierusalimul de Est”, a subliniat ea.

Jumătate din zona planificată se află dincolo de Linia Verde (partea ocupată și anexată a orașului), iar cealaltă jumătate este situată în interiorul acestei linii. Amplasarea strategică între cartierele de colonizare Givat Hamatos și Har Homa ridică, de asemenea, probleme politice semnificative.

Linia Verde desemnează linia de armistițiu din 1949, care a împărțit orașul în două sectoare în urma primului război israeliano-arab. Ierusalimul, o miză cheie a conflictului israeliano-palestinian, rămâne un oraș sfânt pentru cele trei mari religii monoteiste.

Actualmente, aproximativ 200.000 de israelieni locuiesc în Ierusalimul de Est, alături de 300.000 de palestinieni, conform informațiilor furnizate de ONG-ul anti-colonizare Ir Amim.

Colonizarea israeliană în această zonă, considerată ilegală în conformitate cu dreptul internațional, a continuat pe parcursul tuturor guvernelor israeliene, de la ocuparea teritoriilor în 1967.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite