Ideologul khmerilor roşii cere achitarea sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ideologul khmerilor roşii Nuon Chea, judecat pentru crime împotriva umanităţii, a cerut joi achitarea recunoscând, în acelaşi timp, „o responsabilitate morală” pentru atrocităţile comise de un regim care a dus la uciderea a aproape două milioane de persoane între 1975 şi 1979.

Acuzarea a cerut săptămâna trecută închisoarea pe viaţă împotriva celor mai importanţi lideri ai khmerilor roşii care se află în viaţă, Nuon Chea, 87 de ani, şi şeful de stat Khieu Samphan, 82 de ani.

„În timpul acestui proces a fost demonstrat că nu am ordonat nicio crimă, contrar a ceea ce spun procurorii. Pe scurt, eu sunt nevinovat”, a declarat Nuon Chea în ultima zi a procesului, insistând că el a servit ţara şi poporul său. „Le-am solicitat respectuos (n.r. – judecătorilor) să mă achite şi să mă elibereze”, a adăugat acesta, recunoscând, totuşi, o parte din responsabilitate, fiind citat de AFP.

Procurorii doresc obţinerea condamnării pentru cel puţin un cap de acuzare al inculpaţilor octogenari, capetele de acuzare privind crime împotriva umanităţii, crime de război şi genocid fiind separate

Prima parte a procesului care a ajuns la final a fost axată pe acuzaţia de „crime împotriva umanităţii”, ceea ce reprezintă deplasarea forţată a populaţiei pentru evacuarea oraşelor şi aplicarea utopiei marxiste a khmerilor roşii de creare a unei societăţi agrare, unde nu există monedă şi cetăţenie.

Nuon Chea a susţinut că evacuarea populaţiei din Phnom Penh nu a fost „forţată”, ci s-a bazat „pe acordul liber, fără coerciţie, violenţă sau crime”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite