Hamas analizează o propunere de încetare a focului: avertismentul lui Blinken cu privire la situația din Orientul Mijlociu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a anunţat marţi, la Dubai, că organizația islamistă palestiniană va analiza o propunere de încetare a focului primită după discuţiile purtate la Paris de către oficiali ai Egiptului, Israelului, Statelor Unite și Qatarului.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Haniyeh a menţionat că va purta discuţii la Cairo, în Egipt, cu privire la această propunere, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Șeful Hamas a adăugat că prioritatea organizației sale islamiste este încetarea ofensivei militare a Israelului.

Un alt oficial de rang înalt al Hamas, Taher al-Nounou, s-a pronunțat la rândul său pentru o „încetare completă a focului” în Fâșia Gaza înainte de orice acord cu Israelul.

„Vorbim mai ales despre o încetare a focului completă şi totală şi nu despre un armistiţiu temporar”, a spus al-Nounou, citat de AFP.

Odată ce luptele se opresc, „vor putea fi discutate restul detaliilor”, inclusiv privind eliberarea a peste 130 de ostatici israelieni încă deţinuţi în Fâşia Gaza, a subliniat el.

Qatarul anunță „progrese notabile” în discuțiile de la Paris

Anterior, prim-ministrul Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, a anunțat „progrese notabile” în vederea stabilirii unui parcurs către încetarea focului în Gaza.

Un cadru pentru un armistiţiu în Gaza şi eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas urmează să fie transmis mişcării islamiste palestiniene, a precizat el în cadrul unei intervenții avute luni la un eveniment organizat de centrul american de reflecții Atlantic Council.

Prim-ministrul Qatarului a declarat că discuțiile purtate cu directorul CIA William Burns şi cu oficiali de securitate de rang înalt Israel și Egipt au avut ca rezultat elaborarea unui cadru pentru un armistiţiu treptat, în care ar urma să fie eliberaţi mai întâi femeile şi copiii luaţi ostatici, iar ajutorul umanitar să intre în Fâşia Gaza, asediată de armata israeliană.

Al Thani a mai spus că Hamas a „cerut în mod clar” o „încetare permanentă a focului înainte de negocieri”, adăugând că propunerea actuală „ar putea duce la o încetare permanentă a focului în viitor”.

Qatarul, Egiptul şi Statele Unite au negociat un armistiţiu iniţial de o săptămână care a permis eliberarea acum două luni a aproximativ o sută de ostatici în schimbul unor deținuți palestinieni din închisori din Israel, notează AFP, potrivit Agerpres.

Qatarul, care găzduieşte cea mai mare bază militară americană din Orientul Mijlociu, găzduieşte totodată biroul politic al Hamas şi este reşedinţa principală a lui Ismail Haniyeh.

Totodată, prim-ministrul Qatarului a avertizat că atacul cu dronă de duminică, pus pe seama unor grupări pro-iraniene şi care s-a soldat cu moartea a trei soldaţi americani, ar putea agrava tensiunile regionale.

„Am avertizat încă din prima zi că acest război riscă (...) să se răspândească în regiune. Sper că nimic nu va submina eforturile noastre sau nu va pune în pericol procesul, dar cu siguranţă va avea un impact”, a menționat el, citat de AFP.

Blinken: „Hamas va trebui să ia propriile decizii”

La rândul său, șeful diplomației americane, Antony Blinken, a vorbit luni despre o „speranţă reală” în privința eliberării în curând a ostaticilor încă deţinuţi de Hamas în Fâşia Gaza.

„Nu pot spune nimic mai mult, dar pot afirma că s-a realizat o muncă foarte importantă şi productivă şi că există o speranţă reală pentru viitor”, a comentat Blinken în legătură cu discuțiile de la Paris.

„Hamas va trebui să ia propriile decizii. Pot doar să vă spun că există o aliniere bună şi puternică între ţările implicate şi că aceasta este o propunere bună şi puternică”, a adăugat secretarul de stat american.

Şeful diplomaţiei americane a făcut aceste declarații după o întrevedere avută luni cu prim-ministrul Qatarului.

„Situația de acum, la fel de periculoasă precum cea din 1973”

Pe de altă parte, într-o conferință de presă cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, Antony Blinken a apreciat că situaţia actuală din Orientul Mijlociu este mai periculoasă decât cea din urmă cu câteva decenii.

„Aş spune că nu am văzut o situaţie atât de periculoasă ca cea cu care ne confruntăm acum în regiune cel puţin din 1973. Şi pe bună dreptate, chiar înainte de acel an. Şi acesta este mediul în care operăm”, a spus Blinken, citat de agenția de presă DPA, preluată de Agerpres.

Pe 6 octombrie 1973, o coaliţie de state arabe condusă de Egipt şi Siria a atacat pe neaşteptate Israelul în ziua de Yom Kippur, una din cele mai mari sărbători din calendarul iudaic. Conflictul, cunoscut ca războiul de Yom Kippur, a durat 19 zile. Luptele s-au desfăşurat în principal în Peninsula Sinai şi pe Platoul Golan. Potrivit părţii israeliene, peste 2.600 de soldaţi israelieni au fost ucişi şi alţi 7.000 răniţi, reamintește DPA.

Duminică, trei soldaţi americani au fost omorâţi şi alţi circa 20 răniţi într-un atac cu dronă comis asupra unui obiectiv militar al Statelor Unite de pe teritoriul iordanian, alimentând temerile privind răspândirea conflictului în regiune.

Preşedintele american Joe Biden a afirmat că atacul „a fost efectuat de grupări militante radicale susţinute de Iran ce acţionau în Siria şi Irak” şi a ameninţat cu represalii. Regimul de la Teheran a negat luni orice implicare.

Blinken a avertizat că tentativele de exploatare a conflictului israeliano-palestinian pot spori instabilitatea în Orientul Mijlocu. El a reiterat că Statele Unite vor răspunde „decisiv” la orice subminare, dar a subliniat că obiectivul administrației Biden este de a împiedica escaladarea violenţelor în regiune.

Războiul în curs dintre Israel și Hamas a izbucnit pe 7 octombrie anul trecut, după un atac fără precedent al organizației islamiste palestiniene soldat cu moartea a circa 1.140 persoane, în mare parte civili israelieni. Drept ripostă, Israelul a promis să „distrugă” Hamas - desemnată drept teroristă de Statele Unite şi Uniunea Europeană - şi a lansat o amplă operaţiune de amploare în fieful acestei organizații, Fâşia Gaza.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite