Soldaţi americani ucişi şi răniţi în Iordania într-un atac pe care Biden îl atribuie grupărilor pro-iraniene

0
Publicat:

Trei militari americani au fost ucişi şi mai mulţi alţii răniţi într-un atac cu dronă asupra trupelor SUA staţionate în nord-estul Iordaniei în apropierea frontierei cu Siria, a anunţat duminică preşedintele american Joe Biden, care a atribuit atacul grupărilor pro-iraniene, relatează Reuters şi France Presse.

Soldati americani În Siria FOTO Getty Images
Soldati americani În Siria FOTO Getty Images

"Astăzi, America are inima grea. Noaptea trecută, trei militari americani au fost ucişi, şi mai mulţi răniţi într-un atac cu dronă asupra forţelor noastre bazate în nord-estul Iordaniei", a anunţat Biden într-un comunicat.

"În timp ce adunăm elementele acestui atac, ştim că a fost efectuat de grupări militante radicale susţinute de Iran care operează în Siria şi Irak", a adăugat preşedintele SUA în declaraţia sa, în care a ameninţat cu represalii, transmite Agerpres.

"Să nu aveţi nicio îndoială: cei responsabili vor fi traşi la răspundere într-un moment şi într-un mod pe care le vom alege", a indicat liderul de la Casa Albă. El le-a adus un omagiu militarilor ucişi "în acest atac josnic şi complet nedrept".

Un purtător de cuvânt al guvernului iordanian l-a contrazis pe preşedintele american, afirmând că atacul nu a avut loc pe teritoriul Iordaniei, ci la baza americană Al-Tanf din Siria.

Între timp, Pentagonul a precizat că 25 de soldaţi americani au fost răniţi în atac şi 34 sunt monitorizaţi pentru posibile leziuni cerebrale, leziuni frecvente în urma exploziilor puternice.

Este prima dată când soldaţi americani sunt ucişi în Orientul Mijlociu de la începutul războiului între Israel şi gruparea palestiniană Hamas în Fâşia Gaza, o evoluţie ce provoacă temeri cu privire la escaladarea tensiunilor deja foarte ridicate.

Un purtător de cuvânt al Hamas a reacţionat afirmând că acest atac "este un mesaj adresat administraţiei americane", acela că o "continuare a agresiunii americano-sioniste în Gaza aduce riscul unei explozii regionale" în care se va manifesta furia întregii lumi musulmane.

De la jumătatea lunii octombrie au avut loc peste 150 de atacuri cu drone sau rachete împotriva trupelor americane şi ale celorlalte ţări din coaliţia antijihadistă în Irak şi Siria, fără să fi provocat uciderea vreunui militar al coaliţiei.

Aceste atacuri au fost în general revendicate de "Rezistenţa islamică din Irak", o nebuloasă de combatanţi proveniţi din grupări armate pro-iraniene. Drept represalii, Washingtonul a efectuat în Irak mai multe bombardamente care au ţintit combatanţi şi comandanţi ai grupărilor armate pro-iraniene.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite