Gruparea Stat Islamic confirmă moartea liderului său şi numeşte un înlocuitor

0
Publicat:

 Stat Islamic (SI) a confirmat joi moartea liderului său Abu Hussein al-Husseini al-Quraishi şi l-a numit la şefia organizaţiei pe Abu Hafs al-Hashimi al-Quraishi, a declarat purtătorul de cuvânt al grupării într-o înregistrare nedatată publicată pe canalul său Telegram, transmite Reuters.

Abu Hussein al-Husseini al-Quraishi preluase conducerea în noiembrie 2022.FOTO Shutterstock (Arhivă)
Abu Hussein al-Husseini al-Quraishi preluase conducerea în noiembrie 2022.FOTO Shutterstock (Arhivă)

Acesta pare a fi primul anunţ oficial al grupării cu privire la decesul liderului său de când preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus în aprilie că serviciile de informaţii turce l-au ucis în Siria, scrie Agerpres.

Stat Islamic, o umbră a organizaţiei care a condus cândva o treime din Irak şi Siria, nu a oferit niciun detaliu despre noul lider.

Mişcarea a atins apogeul în 2014, când şeful de la acea vreme, Abu Bakr al-Baghdadi, a declarat califat teritoriul pe care îl controla.

Gruparea a fost înfrântă de adversarii din ambele ţări, incluzând o coaliţie condusă de SUA, iar Baghdadi a fost ucis în timpul unei operaţiuni militare americane în Siria în 2019.

Abu Hussein al-Husseini al-Quraishi preluase conducerea în noiembrie 2022, după ce predecesorul său a fost ucis, tot în Siria.

Membrii SI continuă să desfăşoare atacuri de insurgenţă atât în Siria, cât şi în Irak.

Coaliţia condusă de SUA, alături de Forţele Democratice Siriene (FDS, dominate de kurzi), continuă să efectueze raiduri împotriva SI în Siria. 

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite