Franța condamnă doi jurnaliști la un an de închisoare pentru șantajarea Regelui Marocului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De asemenea, cei doi au fost amendați cu 10.000 de euro.

Regele Marocului pe cal, alături de fiul său. Foto: EPA-EFE
Regele Marocului pe cal, alături de fiul său. Foto: EPA-EFE

Un tribunal din Paris i-a condamnat marți pe jurnaliștii francezi Eric Laurent și Catherine Grassier la un an de închisoare și o amendă de 10.000 de euro pentru tentativa de șantaj a regelui Mohammed al VI-lea al Marocului în 2015, a transmis Agence France Presse .

Jurnaliștii nu își recunosc vinovăția. În urma verdictului, avocații lui Laurent și Gracier și-au anunțat decizia de a face apel.

Jurnaliştii au fost reţinuţi la Paris sub acuzaţia de şantaj în august 2015. Potrivit anchetatorilor, ei au înregistrat anterior la ambasada Marocului din Franța o solicitare de a ajuta la scrierea unei cărți despre regat și despre regele Mohammed al VI-lea în mod direct. În timpul unei întâlniri cu reprezentanții casei regale, jurnaliștii au sugerat în mod explicit că publicația va fi scandaloasă și au promis că nu își vor publica lucrările în schimbul a 3 milioane de euro.

Diplomații marocani au făcut apel la autoritățile franceze, după care s-a decis organizarea unei întâlniri cu reporterii într-una dintre cafenelele pariziene. Jurnaliştii au fost reţinuţi după transferul de bani.

Laurent și Gracier sunt specializați în jurnalism de investigație. Laurent are la activ mai multe cărți pe teme precum frauda în sectorul bancar, afacerile petroliere, politica în Orientul Mijlociu. Gracier a investigat o poveste despre posibila finanțare de către fostul lider libian Muammar Gaddafi a campaniei electorale prezidențiale a lui Nicolas Sarkozy.

Ambii autori au abordat anterior subiectul Marocului. În 2012, au scris o carte în care au oferit o descriere foarte puțin măgulitoare a lui Muhammad al VI-lea. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite