Franţa a efectuat „interceptări'' de rachete şi drone iraniene la solicitarea Iordaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa a efectuat „interceptări” de rachete şi drone iraniene, care au vizat Israelul în noaptea de sâmbătă spre duminică, la cererea Iordaniei, a confirmat luni preşedintele Emmanuel Macron, relatează AFP.

Iranul a lansat sute de drone și rachete asupra Israelului FOTO AFP
Iranul a lansat sute de drone și rachete asupra Israelului FOTO AFP

„Avem o bază aeriană în Iordania (...) Spaţiul aerian iordanian a fost încălcat prin aceste atacuri. Ne-am ridicat avioanele de la sol şi am interceptat ceea ce trebuia să interceptăm", a declarat președintele francez pentru canalul de televiziune BFMTV şi postul de radio RMC.  

Prin decizia de a „lovi Israelul” de pe teritoriul său, Iranul a provocat „o ruptură profundă” şi „ceea ce s-a deschis este foarte periculos în ceea ce priveşte reacţia", a spus el, potrivit Agerpres.

„Vom face tot ce putem pentru a evita o conflagraţie (...) şi, prin urmare, vom încerca să convingem Israelul că nu ar trebui să răspundă prin escaladare, ci mai degrabă să izoleze Iranul, să reuşească să convingă ţările din regiune că Iranul este un pericol, să crească sancţiunile, să crească presiunea asupra activităţilor nucleare şi apoi să găsească o cale de pace în regiune", a subliniat Macron.

Franţa vorbeşte „tuturor ţărilor din regiune (...) Încercăm să fim o putere de mediere", a adăugat preşedintele francez, admițând că totuși „americanii sunt cei care au un rol foarte important de jucat în limitarea Iranului".

Macron va avea o nouă convorbire cu premierul israelian în cursul zilei de luni.

AP: Israelul păstrează tăcerea asupra partenerilor care l-au ajutat să intercepteze rachetele și dronele

Liderii israelieni au dat duminică credit coaliției militare internaționale pentru că a contribuit la respingerea primului atacului iranian direct asupra Israelului cu sute de drone și rachete, numind răspunsul coordonat un punct de plecare pentru o „alianță strategică” a opoziției regionale față de Teheran, comentează Associated Press.

„A fost prima dată când o astfel de coaliție a lucrat împreună împotriva amenințării Iranului și a împuterniciților săi în Orientul Mijlociu”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari.

Israelul și aliații săi au interceptat majoritatea celor circa 350 de drone și rachete lansate de Iran asupra Israelului.

Oficiali militari israelieni și un membru cheie al cabinetului de război au menționat alți „parteneri”, fără a-i numi. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, nu a dorit nici el să-i numească.

„A existat o evaluare că exista un pericol real ca rachetele iraniene să cadă asupra Iordaniei, iar forțele armate au răspuns acestui pericol. Și dacă acest pericol ar veni din partea Israelului, Iordania ar lua aceeași măsură", a declarat ministrul iordanian de externe Ayman al-Safadi într-un interviu acordat televiziunii de stat Al-Mamlaka. De altfel, președintele american Joe Biden a discutat duminică cu regele Abdullah al Iordaniei.

Șeful armatei israeliene, generalul-locotenent Herzi Halevi, a mulțumit duminică Comandamentului Central al SUA (CENTCOM) pentru efortul defensiv comun. Atât Iordania, cât și Arabia Saudită se află sub umbrela CENTCOM. Deși niciuna dintre aceste țări nu a recunoscut implicarea în interceptarea barajelor iraniene, armata israeliană a publicat o hartă care arată rachetele traversând spațiul aerian al ambelor.

„Țările arabe au venit în ajutorul Israelului pentru a opri atacul pentru că înțeleg că este nevoie de o organizare regională împotriva Iranului, altfel vor fi următoarele", a scris Amos Yadlin, un fost șef al serviciilor de informații militare israeliene, pe X, fostul Twitter.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că a vorbit cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și că această cooperare „a evidențiat oportunitatea de a forma o coaliție internațională și o alianță strategică pentru a contracara amenințarea reprezentată de Iran".

Israelul și Iranul sunt angajați într-un război din umbră de decenii, dar duminică Iranul a lansat în premieră un atac direct asupra Israelului.

Iranul a subliniat că a vizat instalațiile israeliene implicate în atacul asupra consulatului său de la Damasc și că a transmis Casei Albe duminică dimineață că operațiunea va fi „minimală".

Dar oficialii americani au declarat că intenția Iranului a fost ,de fapt, de a „distruge și de a provoca victime" și că, dacă ar fi avut succes, loviturile ar fi provocat o escaladare „incontrolabilă”. La un moment dat, cel puțin 100 de rachete balistice erau aer la doar câteva minute de a ajunge în Israel, au declarat oficialii.

Israelul a declarat că peste 99% din rachetele și dronele trimise de Iran au fost interceptate, doar câteva rachete reușind să treacă. O bază aeriană israeliană a suferit pagube minore.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite