O altă țară din Orientul Mijlociu ar putea avea probleme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful mișcării palestiniene din Cisiordania, Zaher Jabareen, a remarcat că „Cisiordania este în centrul conflictului și al proiectului sionist”. 

Palestinian trecând de gardul de securitate de la graniță. Foto: Arhiva Adevărul
Palestinian trecând de gardul de securitate de la graniță. Foto: Arhiva Adevărul

Autoritățile israeliene fac eforturi pentru a expulza populația palestiniană din Cisiordania în Iordania, a declarat șeful mișcării palestiniene Hamas din Cisiordania, Zaher Jabareen, pentru canalul de televiziune din Qatar Al Jazeera. Dar, un aflux mare de refugiați palestinieni în Iordania ar putea duce la destabilizarea acestei țări.

Actualul guvern de ocupație (autoritățile israeliene, n.r.) a decis să-i expulze pe palestinieni de pe pământurile lor din Cisiordania și Fâșia Gaza”, susține el. „Ocupantul creează multe obstacole în Cisiordania, în traiul oamenilor noștri, urmărind expulzarea lor și forțarea acestora să meargă în Iordania”, a adăugat Jabareen.

Potrivit acestuia, „Cisiordania este în centrul conflictului și al proiectului sionist”. „Cisiordania nu a ridicat și nu va ridica un steag alb în fața forțelor de ocupație”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Hamas din Cisiordania.

Situația din Orientul Mijlociu s-a înrăutățit brusc după infiltrarea militanților mișcării radicale Hamas din Fâșia Gaza în teritoriul israelian la 7 octombrie 2023, care a fost însoțită de uciderea rezidenților așezărilor de graniță și luarea de ostatici. Israelul a început să riposteze împotriva enclavei palestiniene și a unor părți din Liban și Siria.

La 1 decembrie, armata israeliană a acuzat Hamas că a încălcat armistițiul care era în vigoare din 24 noiembrie și a anunțat că va începe din nou ostilitățile în Fâșia Gaza. Autoritatea Palestiniană a dat vina pe SUA pentru reînceperea agresiunii israeliene. De la începutul escaladării conflictului, numărul victimelor din enclavă a depășit 33.000 de persoane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite