Franța a confirmat că își va retrage trupele din Burkina Faso

0
Publicat:

  Franţa a confirmat miercuri că-şi va retrage trupele din Burkina Faso în termen de o lună, după ce junta militară care conduce această ţară a denunţat acordurile de apărare cu Franţa, aceasta din urmă văzându-şi astfel diminuată şi mai mult influenţa în regiunea Sahel după ce anterior şi-a retras trupele de asemenea din Mali, relatează AFP. 

Soldaţi francezi în patrula în Mali
Franța își va retrage trupele din Burkina Faso. Foto EPA EFE (Arhivă)

  „Am primit marţi formal denunţarea, de către guvernul burkinabez, a acordului din 2018 referitor la statutul forţelor franceze prezente în ţară. Conform termenilor acordului, denunţarea are efect la o lună după primirea notificării scrise", a precizat MAE de la Paris, adăugând că Franţa va respecta „termenii acestui acord dând curs solicitării" formulate de guvernul de la Ouagadougou. 

Un contingent de circa 400 de militari din forţele speciale franceze se află în prezent în Burkina Faso. Conform unor surse, Franţa examinează posibilitatea transferului acestui contingent în Nigerul vecin cu Burkina Faso, unde se află în prezent efective militare franceze, scrie Agerpres.

Ajuns la putere în septembrie în urma unui puci militar, actualul preşedinte de tranziţie din Burkina Faso, căpitanul Ibrahim Traoré, a anunţat că doreşte diversificarea parteneriatelor externe, mai ales cele care privesc combaterea jihadismului în ţara sa confruntată din anul 2015 cu o spirală a violenţei provocată de grupări precum Al-Qaida şi Statul Islamic, prezenţa militară franceză nereuşind să împiedice atacurile acestora. 

Ibrahim Traoré a cerut astfel Franţei să-şi retragă trupele, fără a rupe însă complet relaţiile cu Parisul, în timp ce noul guvern de la Ouagadougou a iniţiat o apropiere faţă de Rusia.   

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite