Etiopia, ţara unde a fi gras înseamnă a fi frumos. Bărbaţii se întrec în a se îngrăşa cât mai mult, iar câştigătorul devine erou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copii tribului Bodi speră să devină într-o zi asemenea bărbatului din faţa lor, concurent  la una dintre cele mai importante ritualuri ale comunităţii. FOTO: Eric Lafforgue
Copii tribului Bodi speră să devină într-o zi asemenea bărbatului din faţa lor, concurent  la una dintre cele mai importante ritualuri ale comunităţii. FOTO: Eric Lafforgue

Deşi majoritatea oamenilor caută să aibă o constituţie fizică echilibrată, nu este o caracteristică a etiopienilor din tribul Bodi sau Me`en, pentru care „mai mare” este întotdeauna mai bine. Această comunitate trăieşte în sud-vestul Etiopiei şi şi-a creat de-a lungul timpului o serie de ritualuri, cum ar fi îngrăşarea excesivă a tinerilor nevoiţi să consume mai multe săptămâni un amestec de lapte şi sânge de vacă.

Povestea tribului Bodi a fost ilustrată în seria de fotografii a artistului francez Eric Lafforgue. Acesta a petrecut timp cu băştinaşii etiopieni şi a fost martorul ceremoniei Ka`el, echivalentul Anului Nou pentru noi, în care membrii tribului îşi aleg un nou conducător.

Ceremonia se organizează sub forma unui concurs, ale cărui pregătiri încep cu şase săptămâni înainte de ziua cea mare. Fiecare familie are dreptul de a propune un bărbat necăsătorit pentru a lua parte la această competiţie, care va fi nevoit să trăiască în izolare în următoarele două luni şi jumătate, fără să se mute şi fără să întreţină relaţii sexuale.

Hrana este sub forma unui amestec de sânge de vacă şi lapte, aduse în mod regulat de femeile din sat. Vacile sunt sacre pentru băştinaşi, aşa că nu sunt ucise, ci li se crează incizii pentru a colecta sângele necesar, iar la final rănile sunt acoperite cu argilă, a explicat Lafforgue.

Din cauza temperaturilor foarte ridicate, bărbaţii trebuie să consume lichidul într-un  timp scurt, pentru a evita coagularea sângelui. Însă nu oricine poate face faţă unei astfel de provocări.

„Bărbaţii trebuie să bea lapte şi sânge toată ziua”, a spus artistul francez. „Primul bol este băut la răsărit. Locul este invadat de muşte. Iar unii dintre concurenţi nu pot să consume tot şi vomită.”

În ziua ceremoniei, bărbaţii îşi acoperă corpul voluminos cu argilă şi cenuşă şi se întorc în sat. Însă unii dintre ei sunt atât de graşi încât au mari probleme în a parcurge acea distanţă, iar femeile sau apropiaţii îi ajută.

Unii dintre ei continuă să bea acel amestec de lichide, pentru a încerca să se îngraşe „până în ultimul moment.”

Ceremonia le cere concurenţilor să  meargă în cerc timp de mai multe ore, în jurul unui copac sacru, supravegheaţi de ceilalţi bărbaţi ai tribului şi ajutaţi din când în când de femeile care le şterg sudoarea de pe faţă.

După ce este ales cel mai gras bărbat dintre concurenţi, ceremonia se încheie cu sacrificarea unei vaci. Vracii analizează măruntaiele şi sângele animalului pentru a face profeţii despre viitor. Câştigătorul competiţiei este considerat un erou toată viaţa lui, chiar dacă va pierde din greutate în următoarele săptămâni, iar constituţia lui va reveni la normal.

„A deveni erou este visul oricărui copil din tribul Bodi”, explică francezul.

 

 

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite