Erdogan profită de negocierile ruso-ucrainene din Antalya şi pentru a-i cere lui Biden să permită Turciei să achiziţioneze din nou avioane americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Preşedintele Turciei, Recep Erdogan, a discutat la telefon cu preşedintele Joe Biden, joi, şi i-a cerut acestuia ridicarea sancţiunilor care blochează achiziţionarea de către Turcia a avioanelor de luptă americane, subliniind rolul ţării sale în medierea conflictului dintre Rusia şi Ucraina. Aceste sancţiuni au fost impuse după ce Erdogan a decis să cumpere sisteme antirachetă ruseşti.

Aceasta a fost prima discuţie telefonică între Biden şi Erdogan de la declanşarea invaziei ruse, pe 24 februarie, în seara zilei când au avut loc primele negocieri directe între miniştrii de externe rus şi ucrainean, Serghei Lavrov şi Dmitro Kuleba, la Antalya, în sudul Turciei, potrivit Digi24.

Erdogan a profitat de acest prim contact cu Biden de la începutul crizei pentru a cere ridicarea „sancţiunilor injuste” care penalizează apărarea Turciei, membră a NATO, se arată într-un comunicat al preşedenţiei turce.

În acelaşi timp, Ankara vrea să achiziţioneze 40 de avioane de luptă F-16, precum şi piesele detaşate necesare pentru mentenanţa şi modernizarea avioanelor F-16 pe care le deţine deja.

Erdogan i-a mai spus lui Biden că pentru Turcia este important să poate discuta cu ambele părţi şi să fie un mediator în căutarea unei soluţii pentru a se putea ieşi din acest război.

Iniţial, Ankara a comandat şi plătit 1,4 miliarde de dolari pentru o comandă de avioane de luptă de tip stealth F-35, care nu i-au fost însă livrate. Întregul contract a fost îngheţat de SUA în 2019, după ce Turcia a cumpărat sisteme antirachetă ruse S-400, percepute drept o ameninţare pentru F-35. SUA au exclus, atunci, Turcia din acest program militar de ultimă generaţie.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite