Egiptul aprobă noua Constituţie elaborată de susţinătorii islamişti ai lui Morsi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Egiptul a anunţat, marţi, că votanţii au aprobat Constituţia elaborată de susţinătorii preşedintelui Mohamed Morsi, iar Guvernul a impus restricţii de politică monetară pentru a face faţă unei crize economice agravate de săptămânile de nelinişte.

Potrivit Reuters, cifrele făcute publice de către Comisia Electorală arată că 63,8% dintre alegători au votat pentru aprobarea Constituţiei, islamiştii aflându-se la cea de-a treia victorie de când Hosni Mubarak a fost îndepărtat.

Oponenţii de stânga şi liberali ai lui Morsi au invadat străzile pentru a opri ceea ce ei au caracterizat ca fiind o mişcare în favoarea unui pact forţat care ar amesteca în mod periculos religia şi politica.

Preşedintele a declarat că noua Constituţie oferă suficientă protecţie minorităţilor şi adoptarea sa rapidă este necesară pentru a pune capăt celor doi ani de incertitudine politică şi tulburare ce au agravat starea economică proastă a ţării.

Cu doar câteva ore înainte ca rezultatele votului să fie anunţate, autorităţile au impus o restricţie asupra călătoriilor în interiorul sau în afara ţării cu mai mult de 10.000 de dolari, o mişcare prin care, aparent, se intenţionează oprirea exodului de capital.

Unii egipteni au început să îşi retragă economiile din bănci, de teama unor restricţii mai aspre.

Votul egiptenilor pavează, astfel, calea către alegerile parlamentare care vor avea loc în aproximativ două luni, pregătind scena pentru o altă bătălie electorală dintre islamişti, liberali şi oponenţii de stânga.

Rezultatele finale, anunţate de Comisia Electorală, s-au potrivit perfect cu un anunţ neoficial lansat ceva mai devreme de Fraţii Musulmani.

Constituţia a fost elaborată de aliaţii lui Morsi. Anunţul referitor la rezultate a fost o dezamăgire pentru opoziţia care a pus presiune asupra autorităţilor pentru a efectua o reverificare a rezultatelor, aceştia denunţând fraudări ale votului.

“Am investigat serios toate plângerile”,  a declarat judecătorul Samir Abu el-Matii, de la Comitetul Electoral Suprem.

Cairo, dezbinat de numeroasele proteste care au precedat votul, era netulburat în urma anunţului, iar grupurile de opoziţie nu au dezvăluit planuri care să includă noi demonstraţii.  

“Rezultatele au fost atât de ciudate şi nicio schimbare în procente arată că nu s-a făcut nimic pentru ca plângerile noastre să fie luate în considerare”, a spus Khaled Dawood, un purtător de cuvânt al opoziţiei.

Referendumul, desfăşurat pe 15 decembrie şi pe 22 decembrie, a divizat egiptenii, dar Morsi consideră că noua Constituţie va aduce stabilitate, iar preocupările se vor îndrepta către repararea situaţiei economice a ţării.

Un sentiment de criză care se dezvoltă pe zi ce trece a polarizat societatea timp de mai multe săptămâni.

În acest context, prim-ministrul Hisham Kandil a declarat înainte de anunţarea rezultatelor votului că guvernul său va aloca 83 de milioane în direcţia reparării situaţiei economice.

Acesta a mai declarat că Guvernul lucrează, în prezent, pentru a scădea deficitul bugetar şi rata şomajului, urmărind totodată să crească nivelul de competivitate a exporturilor.

Luni, banca centrală a anunţat că va adopta o serie de măsuri pentru a menţine siguranţa depozitelor bancare, dar nu a oferit detalii suplimentare.

“Am auzit că banca ne va folosi depozitele pentru a plăti salariile bugetarilor, din cauza situaţiei economice care se deteriorează”, spune Ayman Osama, tată a doi copii.

Acesta a spus că a retras echivalentul a 16.000 de dolari din contul său săptămâna asta şi plănuieşte să retragă o sumă mai mare, adăugând că i-a spus soţiei sale să cumpere mai multe bijuterii din aur.

”Nu voi mai pune bani la bancă, la fel ca mulţi alţii pe care îi cunosc”, a mai spus el.

Potrivit opoziţiei, Constituţia nu poate garanta drepturile şi libertăţile personale, nici drepturile femeilor şi ale minorităţilor. Guvernul susţine, în schimb,  că aceste critici nu îşi au rostul.

Hossam El-Din Ali, un vânzător de ziare în vârstă de 35 de ani din Cairo, susţine că a fost de acord cu noua Constituţie în speranţa că va contribui la obţinerea stabilităţii politice, dar, la fel ca mulţi alţii, se teme că viitorul le va aduce egiptenilor unele măsuri de austeritate.

“Oamenii nu vor preţuri mai mari. Oamenii sunt supăraţi din cauza asta”, spune el. “Este recesiune, lucrurile nu se mişcă. Dar sper să fie mai bine, cu ajutorul lui Dumnezeu”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite