Ecuador renunță să ofere Ucrainei materiale militare din epoca sovietică

0
Publicat:

Ecuadorul a anunțat că renunță să ofere armament din epoca sovietică Ucrainei, prin intermediul Statelor Unite, după ce un angajament în acest sens care a declanșat nemulțumirea Kremlinului și interzicerea importurilor de banana ecuadoriene în Rusia, notează AFP, potrivit Agerpres.

Steag Ecuador FOTO: Shutterstock
Steag Ecuador FOTO: Shutterstock

„Ecuadorul nu va trimite niciun material de război unei ţări implicate într-un conflict armat internaţional”, a dat asigurări în faţa unei comisii parlamentare ministrul de externe Gabriela Sommerfeld.

Preşedintele ecuadorian Daniel Noboa a anunţat în luna ianuarie că a stabilit o înțelegere cu cu Washingtonul prin care să schimbe echipamentul militar rusesc vechi cu arme noi de fabricaţie americană pentru a lupta împotriva grupărilor de crimă organizată având legături cu traficul de droguri.

Statele Unite detaliaseră că armele oferite la schimb de Ecuador vor fi trimise în Ucraina pentru a o ajuta în conflictul cu Rusia. Înțelegerea a stârnit nemulțumiri la Moscova.

Federația Rusă, unul din cei mai mari importatori de banane ecuadoriene, a anunțat interzicerea importurilor de banana de la cinci exportatori ecuadorieni, sub pretextul prezenței unei insecte dăunătoare.

O măsură similară vizează și florile din Ecuador exportate în Rusia. Rusia şi-a anulat apoi decizia de a aplica interdicția.

Rusia repreziintă a doua destinaţie pentru bananele ecuadoriene, cu 21% din exporturile totale, în urma Uniunii Europene (28%), potrivit Asociaţiei exportatorilor de banane din Ecuador (AEBE).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite