Culori care promovează țelurile ONU sau drepturile comunității LGBTQ? Erdogan se plânge: „Mă deranjează”

0
Publicat:

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a reclamat joi faptul că nu se simte confortabil cu folosirea a ceea ce el a descris ca fiind „culorile LGBT" la Națiunile Unite, care este decorată în această săptămână cu culori strălucitoare care promovează Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, relatează Reuters.

Summit ONU FOTO EPA EFE jpg
Homosexualitatea nu este o infracțiune în Turcia. FOTO EPA EFE

Erdogan a susținut că i-ar fi plăcut să vorbească cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a relatat joi presa turcă. Executivul turc - condus de Erdogan și de Partidul AK, și-a înăsprit poziția față de drepturile LGBTQ. 

Una dintre aspectele care mă deranjează cel mai tare (...) este că, atunci când intri în Adunarea Generală a Națiunilor Unite, vezi culorile LGBT pe trepte și în alte locuri", a afirmat Erdogan, citat de postul de televiziune Haberturk și de alte surse. 

Câte persoane LGBT există în lume în acest moment? Oricât de multe drepturi ar avea ei, la fel de multe drepturi au și cei împotriva LGBT", a declarat Erdogan, care i-a catalogat adesea pe membrii comunității LGBTQ drept „devianți". 

Totuși, unii diplomați ai ONU au lăsat să se înțeleagă că președintele turc ar fi putut confunda cele 17 culori asociate cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă - și care au decorat părți ale sediului ONU, inclusiv treptele, pentru un summit care s-a desfășurat la începutul săptămânii - cu culorile steagului LGBTQ. 

Cu toate că secretarul general al ONU a fost un susținător vocal al drepturilor LGBTQ și a vorbit despre discriminare, la sediul ONU nu există culori care să promoveze drepturile acestei comunități. 

Un purtător de cuvânt al lui Antonio Guterres nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la declarațiile lui Erdogan 

Cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă, stabilite de liderii mondiali în anul 2015, cu termen limită 2030, reprezintă o listă de lucruri „de făcut”. Printre acestea se numără și eradicarea foametei și a sărăciei extreme, combaterea schimbărilor climatice și a inegalităților și promovarea egalității de gen. 

De menționat este faptul că homosexualitatea nu este o infracțiune în Turcia, dar ostilitatea față de aceasta este larg răspândită. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite