Coreea de Nord spune că declarația nucleară emisă de China, Japonia și Coreea de Sud îi încalcă grav suveranitatea. „Este o bătaie de joc și o înșelătorie...”

0
Publicat:

Luni, după ce la Seul, în cadrul unui summit tripartit, China, Japonia și Coreea de Sud au discutat despre programul de înarmare nucleară al Coreei de Nord, Phenianul a anunțat că intenționează să lanseze un alt satelit de spionaj în zilele următoare.

Test de rachete, 2021, Coreea de Nord, FOTO EPA-EFE
Test de rachete, 2021, Coreea de Nord, FOTO EPA-EFE

„Am reiterat pozițiile privind pacea și stabilitatea regională, denuclearizarea Peninsulei Coreene și, respectiv, problema răpirilor. Suntem de acord să continuăm să depunem eforturi pozitive pentru soluționarea politică a problemei Peninsulei Coreene”, se arată într-o declarație comună în urma discuțiilor trilaterale, a noua organizată de cele trei ţări vecine din Asia de Est.

Programul de arme nucleare al Coreei de Nord, vechi de zeci de ani, continuă să fie o sursă de tensiune cu Sudul, Japonia și Statele Unite. China, principalul aliat al Coreei de Nord, a votat în trecut în favoarea sancțiunilor Consiliului de Securitate în legătură cu urmărirea de către regimul lui Kim Jong Un a unor arme nucleare, dar, în ultimii ani, a opus veto la rezoluțiile de consolidare a regimului de sancțiuni, potrivit Newsweek.

Reacţia Coreei de Nord  după summitul tripartit nu a întârziat să apară. Astfel, purtătorul de cuvânt al Ministerului nord-coreean de Externe a condamnat rapid declarația nucleară de luni, afirmând că suveranitatea statului a fost „grav încălcată” în moduri care se abat de la dreptul internațional.

„Este o bătaie de joc și o înșelătorie la adresa țărilor din regiune și a comunității internaționale faptul că ROK (Coreea de Sud) vorbește despre «denuclearizare», «pace și stabilitate»”, a scris acesta într-o declarație publicată de agenția de stat Korean Central News Agency.

Seulul este responsabil pentru o „gravă criză de securitate” în peninsulă și în regiunea mai largă, prin consolidarea unei „alianțe militare pentru agresiune cu forțe hegemonice din afara regiunii”, a adăugat purtătorul de cuvânt, într-o aparentă referire la Statele Unite, principalul aliat al sud-coreenilor.

Deși un armistițiu din 1953 a pus capăt unui conflict care dura de trei ani, cele două Coree nu au semnat niciodată un tratat de pace și rămân, din punct de vedere tehnic, în război.

Tot luni, Coreea de Nord a lansat o rachetă care a determinat Japonia să emită o alertă de evacuare în prefectura sa Okinawa. Avertizarea a fost anulată o jumătate de oră mai târziu, după ce racheta ar fi dispărut de pe radar, căzând, cel mai posibil, în mare.

Evenimentul a fost cel mai recent din seria de teste de înaltă frecvență efectuate în ultimele luni, care au inclus rachete intercontinentale și cele capabile să fie echipate cu un focos nuclear. De asemenea, tot luni, Coreea de Nord a anunțat că intenționează să lanseze un alt satelit de supraveghere până la 4 iunie.

Nord-coreenii au reușit să pună pe orbită o astfel de navă spațială, Malligyong-1, în noiembrie. Lansarea a reprezentat o încălcare a sancțiunilor ONU menite să limiteze dezvoltarea de tehnologii care ar putea servi programelor de rachete balistice ale Coreei de Nord, dar guvernul de la Phenian a declarat că proiectul de sateliți este necesar pentru autoapărare și s-a angajat să mai lanseze încă trei în acest an.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite