Coreea de Nord înarmează Rusia: milioane de obuze trimise în ultimele luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coreea de Nord a expediat către Rusia 6.700 de containere cu milioane de unităţi de muniţie, începând din iulie anul trecut, a afirmat luni ministrul sud-coreean al Apărării, Shin Won-Sik, citat de Reuters.

Ministrul sud-coreean al Apărării Shin Won-Sik FOTO EPA-EFE
Ministrul sud-coreean al Apărării Shin Won-Sik FOTO EPA-EFE

Conform ministrului sud-coreean, capacitatea containerelor respective este de peste trei milioane de obuze de calibrul 152 mm sau 500.000 de proiectile de artilerie de 122 mm. El a precizat că ar putea fi vorba de ambele tipuri, iar concluzia este că „s-au trimis cel puţin câteva milioane de obuze”, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Sute de fabrici de muniţie nord-coreene funcţionează la circa 30% din capacitate din cauza penuriei de materii prime şi energie electrică, însă cele care produc muniţie pentru Rusia sunt exploatate la maximum, a declarat Shin Won-Sik.

Seulul şi Washingtonul atrag atenția de câteva luni încoace că regimul de la Phenian furnizează arme Rusiei lui Putin pentru a le folosi în invazia din Ucraina. În pofida evidențelor, atât Phenianul, cât şi Moscova susțin că nu fac comerț cu arme. Totuși, cele doup părți s-au angajat să îşi întărească colaborarea militară.

Într-un material informativ difuzat vineri de Departamentul de Stat al SUA se arată că Phenianul a livrat din septembrie în Rusia peste 10.000 de containere cu muniţii sau materiale legate de acestea, primind în schimb 9.000 de containere, în special cu alimente.

Ministrul Shin Won-Sik a apreciat că produsele alimentare ruseşti au contribuit la stabilizarea preţurilor pe piaţa nord-coreeană.

Pe de altă parte, ministrul sud-coreean al Apărării a mai afirmat că Phenianul ar putea lansa încă un satelit chiar luna viitoare, deoarece Moscova a continuat să furnizeze asistenţă tehnică, iar nord-coreenii au cerut sprijin şi în privinţa tehnologiei echipamentelor de aviaţie şi de deplasare terestră. „Nu este clar cât va da Rusia, dar cu cât Rusia devine mai dependentă de obuzele nord-coreene, cu atât va fi mai ridicat nivelul transferurilor de tehnologie rusească”, a declarat el, citat de agenția de presă Yonhap.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite