Consiliul ONU pentru drepturile omului examinează solicitarea unui embargou asupra armamentului pentru Israel

0
Publicat:

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului (UNHRC) va examina vineri un proiect de rezoluţie care cere instituirea unui embargou asupra livrărilor de armament către Israel, având în vedere că există un "risc plauzibil de genocid în Gaza".

Consiliul de Securitate ONU FOTO: Arhivă
Consiliul de Securitate ONU FOTO: Arhivă

Textul condamnă "recurgerea de către Israel la arme explozive cu rază mare de acţiune" în zone populate din Fâşia Gaza şi cere statului evreu "să îşi respecte responsabilitatea legală de a împiedica un genocid".

Dacă rezoluţia este adoptată, va fi prima luare de poziţie a UNHRC privind conflictul dintre Israel şi organizaţia islamistă palestiniană Hamas, scrie Agerpres.

Proiectul a fost prezentat de Pakistan în numele a 55 din cele 56 de ţări membre ale ONU care fac parte din Organizaţia Cooperării Islamice (OCI); singura dintre acestea care nu s-a alăturat demersului este Albania. În schimb, rezoluţia este susţinută de Bolivia, Cuba şi Autoritatea Palestiniană.

Documentul de opt pagini cere Israelului să înceteze ocupaţia teritoriilor palestiniene şi să pună capăt imediat "blocadei ilegale" asupra Fâşiei Gaza, precum şi oricărei alte forme de "pedeapsă colectivă".

Textul solicită de asemenea sistarea oricărui transfer de arme, muniţii şi echipamente militare către Israel şi subliniază efectul armelor explozive asupra spitalelor, şcolilor, adăposturilor şi reţelelor de apă şi electrice din Gaza, condamnând "folosirea privaţiunilor civililor ca metodă de război".

Este inclusă şi solicitarea unei încetări imediate a focului şi sunt condamnate "acţiunile Israelului care pot fi asimilate unei epurări etnice"; toate ţările implicate sunt chemate să împiedice strămutarea forţată a palestinienilor în interiorul Fâşiei Gaza.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite