Cine este Abu Ibrahim Al-Hashimi Al-Qurashi, noul lider al ISIS. Serviciile secrete din întreaga lume caută informaţii despre el

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul Islamic (SI) a confirmat joi moartea liderului său Abu Bakr al-Baghdadi, anunţată de Statele Unite, care au efectuat în noaptea de sâmbătă spre duminică un raid în nord-estul Siriei şi a anunţat un succesor al acestuia, Abi Ibrahim Al-Hashimi Al-Qurashi. Acest nume a fost rar menţionat printre potenţialii succesori ai lui al-Baghdadi.

Noul lider moşteneşte o grupare jihadistă care, după căderea califatului în martie şi alte înfrângeri militare, a trebuit să se dizolve într-o multitudine de celule clandestine în Siria şi în Irak.

Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi este originar din Tell Afar, din vestul Irakului. El a fost un membru Al-Qaeda înainte de a se alătura lui Isis în 2014. A fost responsabil de operaţiunile califatului în războiul împotriva armatei libere siriene (FSA) şi a armatei arabe siriene (SAA) din Alep şi Deir Ezzor, conform BBc. Potrivit The Independent, Abu Ibrahim al Hashimi al Qurashi a selectat personal mai mulţi atacatori sinucigaşi şi l-a cunoscut direct pe Baghdadi în închisorile americane din Irak în 2003-2004.

Noul şef jihadist ar putea să se afle în fruntea a circa 14.000 de luptători dispersaţi în Siria şi în Irak şi să se apropie de liderul actual al Al-Qaeda, egipteanul Ayman al-Zawahiri, a declarat miercuri Russ Travers, directorul interimar al National Counterterrorism Center, organismul care supervizează lupta antiteroristă în SUA.

„Nimeni - şi mă refer la nimeni în afara unui cerc probabil foarte mic în cadrul ISIS - nu are idee cine este noul lor lider Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi”, a declarat Paul Cruickshank, de la Centrul de Combatere a Terorismului. "Gruparea jihadistă nu a lansat încă detalii biografice semnificative care ar putea permite analiştilor să-l identifice“, spune acesta. Utilizarea numelui al-Qurashi pare a fi un efort de a urmări linia noului conducător către tribul Quraysh al profetului Mohammed.

Experţii spun că apartenenţa la trib este considerată o condiţie prealabilă pentru a deveni liderul ISIS.

Liderii ISIS folosesc adesea pseudonime care se referă la apartenenţa şi descendenţa lor tribală, iar aceste nume se schimbă adesea.

Aymenn al-Tamimi, un expert ISIS la Universitatea Swansea, a declarat că numele nu este cunoscut, dar se poate referi la o figură de frunte a ISIS numită Hajj Abdullah.

„Ar putea fi cineva pe care îl cunoaştem, care probabil şi-a asumat acest nou nume”, a spus Tamimi.

Cunoscut şi sub numele de Mohamed Said Abdelrahman al-Mawla, Hajj Abdullah a fost cândva o figură principală în grupul terorist rival al-Qaeda din Irak.

Au existat, de asemenea, zvonuri conform cărora Abdullah Qardash este un fost instructor de securitate al lui al-Baghdadi, supranumit „Profesorul”, era se afla în conducerea organizaţiei.

Qardash, fost ofiţer în armata lui Saddam Hussein, l-a întâlnit pe al-Baghdadi într-o închisoare americană din Irak, după invazia SUA.

Rita Katz, directorul grupului de monitorizare SITE Intelligence, a declarat că ISIS nu va arăta faţa noului lider în viitorul imediat.

Ar trebui să ne aşteptăm la un mesaj din partea acestui nou lider ISIS în viitorul apropiat, totuşi, nu mă aştept ca ISIS să lanseze discursuri video cu acest nou lider sau cel puţin cele care îi arată chipul, a mai spus aceasta.

Preşedintele american Donald Trump a dat asigurări vineri că "ştie exact" cine este noul şef al grupării Stat Islamic, succesor al lui Abu Bakr al-Bagdadi şi a cărui identitate nu este clară încă, relatează AFP.

Stat Islamic "are un nou şef. Ştim exact cine este", a scris liderul de la Casa Albă pe Twitter, fără a oferi mai multe detalii.

"Nu ştim mare lucru despre el, cu excepţia faptului că este principalul judecător al SI şi că a condus Autoritatea Sharia (legea islamică)", a spus pentru AFP Hisham al-Hashemi, un expert irakian în Stat Islamic.

În acelaşi timp, coordonatorul antiterorism al Departamentului de Stat, Nathan A. Sales, a spus vineri că SUA îl analizează pe noul lider al SI, pentru a stabili rolul său în grupare şi de unde provine, potrivit Reuters.

"De fiecare dată când există o tranziţie la conducere într-o organizaţie teroristă, vrem să ne asigurăm că avem cele mai noi informaţii necesare pentru a putea combate ameninţarea", a declarat el într-un briefing de presă.

Totodată, raportul anual privind terorismul al Departamentului de Stat, făcut public vineri, arată că prezenţa globală a Statului Islamic a continuat să se extindă în 2018 prin reţele şi afiliaţi, deşi administraţia Trump a declarat înfrângerea grupării jihadiste în Siria şi l-a ucis recent pe al-Baghdadi, potrivit Reuters.

Tacticile teroriste şi folosirea de tehnologii au evoluat de asemenea în 2018, în timp ce combatanţi experimentaţi în războaie, provenind din grupări precum Stat Islamic, se întorc în ţările lor de origine şi reprezintă astfel noi ameninţări, se menţionează în raport.

"Deşi ISIS şi-a pierdut aproape întregul teritoriu fizic, gruparea şi-a dovedit abilitatea de a se adapta, în special prin eforturile sale de a inspira sau de a coordona adepţi online", a spus coordonatorul antiterorism al Departamentului de Stat, Nathan A. Sales, al cărui birou realizează acest raport.

"În plus, terorişti experimentaţi în lupte s-au întors acasă din zone de război din Siria şi Irak ori s-au dus în ţări terţe, reprezentând noi pericole", a mai afirmat el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite