Prima lovitură a Statului Islamic după uciderea lui Al-Baghdadi şi numirea unui nou lider în fruntea organizaţiei jihadiste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
mali soldati

Gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) a revendicat sâmbătă, într-un comunicat, atacul de vineri în care şi-au pierdut viaţa 53 de soldaţi şi un civil într-o tabără militară situată în regiunea Menaka din nord-estul statului Mali, informează AFP. Este prima lovitură a ISIS după uciderea liderului său Al-Baghdadi şi alegerea unui nou şef în fruntea organizatiei.

"Soldaţi ai califatului au atacat o bază militară unde sunt staţionaţi la post soldaţi ai armatei, în satul Indelimane din regiunea Menaka" informează comunicatul semnat "Provincia Africa de Vest", conform agenţiei de presă a grupării jihadiste Amaq.

Gruparea SI a revendicat zeci de atacuri în mai multe ţări după uciderea liderul său Abu Bakr al-Baghdadi de către forţele speciale ale SUA la sfârşitul săptămânii trecute.

Autorităţile au informat pentru prima oară despre atacul din Indelimane vineri, numărul victimelor anunţat iniţiat fiind mai redus.

"Bărbaţi neidentificaţi, puternic înarmaţi, au atacat în jurul prânzului. Atacul a început cu tiruri de artilerie ... apoi s-au retras spre Niger", a declarat sâmbătă pentru Reuters purtătorul de cuvânt al guvernului, Yaya Sangare.

   Un militar francez a murit în urma unui atentat cu bombă ce a vizat un convoi francez, în apropiere de oraşul Menaka din Mali, la o zi după ce peste 50 de soldaţi malinezi au fost ucişi într-un alt atac terorist produs în aceeaşi zonă, informează postul France 24.

Organizaţia teroristă Stat Islamic (SI) a revendicat ambele atentate.

Militarul francez a decedat sâmbătă, în urma "detonării unui dispozitiv exploziv improvizat în timp ce vehiculul blindat" se deplasa pe un drum din regiunea de est a statului Mali.

Preşedintele Emmanuel Macron a prezentat condoleanţe şi a lăudat "sacrificiul" militarului francez.

Atacul survine după mai multe raiduri jihadiste întreprinse la sfârşitul lunii septembrie, care au evidenţiat gradul crescut al abilităţii şi sofisticării grupărilor armate ce operează în regiune.

Din bastionul lor aflat în Mali, grupările având legături cu Al Qaida şi SI au reuşit să se extindă de-a lungul regiunii Sahel, destabilizând părţi din Niger şi Burkina Faso.

România participă din luna octombrie cu 120 de militari la misiunea ONU de menţinere a păcii din Mali (MINUSMA). 

Statul Islamic (SI) a confirmat joi moartea liderului său Abu Bakr al-Baghdadi, anunţată de Statele Unite, care au efectuat în noaptea de sâmbărtă spre duminică un raid în nord-estul Siriei şi a anunţat un succesor al acestuia, Abi Ibrahim Al-Hachimi Al-Qourachi, relatează AFP.

Noul lider moşteneşte o grupare jihadistă care, după căderea califatului în martie şi alte înfrângeri militare, a trebuit să se dizolve într-o multitudine de celule clandestine în Siria şi în Irak.

Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi este originar din Tell Afar, din vestul Irakului. El a fost un membru Al-Qaeda înainte de a se alătura lui Isis în 2014. El a fost responsabil de operaţiunile califatului în războiul împotriva armatei libere siriene (FSA) şi a armatei arabe siriene (SAA) din Alep şi Deir Ezzor, conform BBc. Potrivit The Independent, Abu Ibrahim al Hashimi al Qurashi a selectat personal mai mulţi atacatori sinucigaşi şi l-a cunoscut direct pe Baghdadi în închisorile americane din Irak în 2003-2004.

Noul şef jihadist ar putea să se afle în fruntea a circa 14.000 de luptători dispersaţi în Siria şi în Irak şi să se apropie de liderul actual al Al-Qaida, egipteanul Ayman al-Zawahiri, a declarat miercuri Russ Travers, directorul interimar al National Counterterrorism Center, organismul care supervizează lupta antiteroristă în SUA.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite