China interzice postul Ramadanului

0
0
Chinezi sărbătorind Ramadanul. FOTO AFP
Chinezi sărbătorind Ramadanul. FOTO AFP

Studenţii şi bugetarii din regiunea de nord a Chinei, predominant musulmană, au primit ordin de la puterea centrală de la Beijing să evite să ia parte la ceremoniile tradiţionale din luna Ramadanului, sărbătoare islamică.

Beijingul şi-a motivat ordinele susţinând că interdicţia are rolul de a proteja drepturile studenţilor şi de a evita folosirea şcolilor şi a instituţiilor guvernamentale drept mijloace de promovare a religiei. Site-urile şcolilor, ale agenţiilor guvernamentale şi ale partidelor comuniste locale au postat comunicate oficiale prin care enunţau intrarea în vigoare a interdicţiei, relatează Associated Press.

În mod direct sunt vizaţi membrii atei ai Partidului Comunist, cărora Beijingul le cere să nu se alăture musulmanilor în sărbătorirea Ramadanului, care a început pe 28 iunie. „Niciun profesor nu poate participa la activităţi religioase, nu poate insufla studenţilor convingeri religioase”, potrivit unuia dintre comunicatele postate pe site-ul unei şcoli din districtul Ruoqiang, regiunea Xinjiang, citat de AP.

În paralel cu desfăşurarea Ramadanului are loc o campanie prin care membrii partidului unic avertizează că postul dăunează bunei funcţionări a corpului tinerilor. Tot ei au cerut profesorilor pensionaţi să se prezinte la intrarea în moschei şi să- împiedice orice student să ia parte la sărbătoarea musulmanilor.

Regiunea Xinjiang a mai fost ţinta unor astfel de avertismente şi interdicţii lansate de Beijing, însă situaţia din prezent este deosebită deoarece în ultimele luni au avut loc mai multe atacuri asupra forţelor guvernamentale, adesea soldate cu morţi în rândul civililor. Guvernul chinez atribuie aceste evenimente rebelilor musulmani, acuzându-i că au legături cu reţelele infracţionale occidentale.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite