Blinken: Dacă acceptăm cedări de teritorii în schimbul păcii în Ucraina, „deschidem o cutie a Pandorei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu poate exista o pace durabilă în Ucraina dacă Moscova continuă să insiste că Ucraina nu este o națiune de sine stătătoare, a declarat într-un interviu pentru NPR secretarul de stat american Antony Blinken, relatează Insider.

Blinken spune că Rusia trebuie să respecte suveranitatea Ucrainei FOTO EPA-EFE
Blinken spune că Rusia trebuie să respecte suveranitatea Ucrainei FOTO EPA-EFE

Vladimir Putin trebuie să renunțe la ideea că Ucraina nu ar fi o națiune de sine stătătoare și că de aceea ar trebui să fie ștearsă de pe hartă și inclusă în Rusia. El a eșuat deja în această privință. Totuși, el pare să creadă în continuare că este ceea ce încearcă să realizeze. Cât timp nu îi este corectată această viziune, este dificil de întrevăzut cum se pot face progrese în direcția unui acord de pace”, a spus Blinken.

Oficialul american a mai spus că orice acord de pace presupune respectarea integrității teritoriale a Ucrainei, altminteri nu ar putea fi vorba despre o „pace dreaptă și durabilă”.

Dacă ratificăm confiscarea de teritoriu de către o altă țară, spunând că «este în regulă, poți să intri, să îl iei prin forță și să îl păstrezi», atunci am deschide o cutie a Pandorei în lume pentru viitori agresori care își vor zice: «Ei bine, vom face și noi așa și vom fi lăsați în pace”, a explicat Blinken.

Moscova a pretins în septembrie că a anexat patru regiuni ucrainene - Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson - deși nu le ocupase în totalitate. Putin a ordonat cucerirea până în martie a regiunilor Lugansk și Donețk, unde sunt concentrate luptele în prezent, dar forțele ruse au intensificat bombardamentele pe întreaga linie a frontului, din nord până în sud.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că Rusia a început noua sa ofensivă.

Vedem că ceea ce face președintele Putin acum este să trimită mii și mii de trupe suplimentare, acceptând o rată foarte mare de pierderi, suferind pierderi mari, dar punând presiune asupra ucrainenilor. Iar ceea ce îi lipsește Rusiei în calitate, încearcă să compenseze prin cantitate”, a declarat Stoltenberg.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite