Chavez refuză arbitrajul internaţional în disputa cu trusturile străine privind naţionalizările

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Venezuela se va retrage de la Curtea Internaţională de Arbitraj privind Disputele Investiţionale (ICSID), instituţia de la Paris a Băncii Mondiale, şi nu îi va mai recunoaşte nicio decizie, a anunţat liderul de la Caracas, Hugo Chavez.

'Trebuie să părăsim această organizaţie. Nu vom recunoaşte nicio decizie a ICSID', a declarat duminică Chavez, nemulţumit de decizia dată de Curte săptămâna trecută cu referire la o plângere a concernului petrolier ExxonMobil din SUA privind naţionalizarea în 2007 a unor active deţinute în Venezuela.

Chavez a decretat în 2007 naţionalizarea resurselor petroliere prin introducerea societăţilor mixte în care firmele străine sunt minoritare, compania naţională Petroleos de Venezuela - PDSVA deţinând obligatoriu un minim de 60% din active.

Venezuela plăteşte compensaţii, dar la valori reduse

Curtea de la Paris a decis că guvernul venezuelean trebuie să plătească 907 milioane dolari companiei americane pentru naţionalizarea activelor din proiectul Cerro Negro, faţă de suma de 12 miliarde dolari reclamată iniţial de Exxon.

Compania de stat PDSVA a anunţat că acceptă să plătească Exxon compensaţii de 255 milioane de dolari pentru închiderea acestei dispute. Pe de altă parte, reprezentanţii Exxon au comunicat că mai au şi alte procese cu Venezuela pe rolul Curţii de la Paris şi că nu contestă dreptul legal al guvernului de la Caracas de a naţionaliza unele proprietăţi de pe teritoriul său, însă compensaţiile trebuie acordate la valoarea corectă de piaţă.

Pe de altă parte, alte trusturi străine au depus la Curtea de Arbitraj de la Paris plângeri prin care reclamă despăgubiri de zeci de miliarde de dolari în urma naţionalizărilor ordonate de Chavez. Instituţia Băncii Mondiale nu este singura instanţă juridică în care guvernul de la Caracas este reclamat de către trusturile străine nemulţumite de planul de naţionalizări al lui Chavez.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite