Casa Albă trage un semnal de alarmă în privința Ucrainei: mesaj pentru Congresul SUA

0
Publicat:

Congresul SUA trebuie să aprobe cât mai curând posibil cererea Casei Albe de ajutor pentru Ucraina, pentru a preveni consecințe grave pentru apărarea acestei țări agresate de Rusia, a avertizat consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan.

Jake Sullivan FOTO EPA-EFE
Jake Sullivan FOTO EPA-EFE

„Cu fiecare săptămână care trece, capacitatea noastră de a finanța în totalitate ceea ce considerăm că este necesar pentru a oferi Ucrainei instrumentele și capacitățile de care are nevoie atât pentru a-și apăra teritoriul, cât și pentru a continua să facă progrese devine din ce în ce mai greea”, a oficialul american de rang înalt, citat de Kyiv Independent.

„Așa că, pentru noi, fereastra se închide”,  a insistat Sullivan.

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă a reamintit că președintele Joe Biden a înaintat Congresului o cerere de finanțare care include fonduri pentru Ucraina, Israel și securizarea frontierelor Statelor Unite. Însă unii aleși republicani din Camera Reprezentanților insistă pentru scoaterea ajutorului militar pentru Ucraina din cea mai recentă propunere de buget. În cazul în care nu se ajunge la un acord asupra bugetului până la 17 noiembrie, Statele Unite riscă să se confrunte din nou cu scenariul blocajului guvernamental, evitat în ultima clipă pe 30 septembrie după excluderea fondurilor pentru Ucraina, notează sursa citată.

În contextul noilor negocieri pe tema bugetului, Sullivan a atras atenția că lipsa de fonduri a afectat deja capacitatea Ucrainei de a se apăra în fața Rusiei.

„Are deja un efect asupra capacității noastre de a oferi Ucrainei tot ceea ce are nevoie, iar acest efect se va agrava în timp”, a spus consilierul lui Biden.

Deși Statele Unite încă sunt în măsură să furnizeze ajutorul militar solicitat de Ucraina, totuși o finanțare completă ar asigura că sprijinul rămâne consistent și eficient, a subliniat Jake Sullivan.

Pe de altă parte, secretarul stat Antony Blinken i-a promis luni lui Andrii Iermak, șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, că Washingtonul va continua să sprijine Kievul, chiar și în timpul iernii, când sunt așteptate din nou atacuri rusești asupra infrastructurii esențiale.

Washingtonul este cel mai important furnizor de ajutor militar pentru Kiev, angajând zeci de miliarde de dolari de la lansarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie februarie 2022.

Conștient de riscul de oboseală în rândul unei părți a clasei politice americane, Joe Biden a decis să cupleze noua sa cerere de ajutor pentru Ucraina - peste 61 de miliarde de dolari - cu cea pentru Israel, în jur de 14 miliarde, notează AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite