Bolsonaro, primele declarații de la înfrângerea electorală: Mă doare sufletul. Forțele armate sunt unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul președintele al Braziliei a făcut vineri primele declarații după înfrângerea electorală de la sfârșitul lunii octombrie. Acesta s-a adresat susținătorilor care au cerut o lovitură de stat militară pentru a-l împiedica pe actualul președinte să preia funcția, potrivit AFP, citat de HotNews.

Bolsonaro a rupt tăcerea după înfrângerea electorală din octombrie FOTO: EPA-EFE
Bolsonaro a rupt tăcerea după înfrângerea electorală din octombrie FOTO: EPA-EFE

Jair Bolsonaro a precizat că a păstrat tăcerea timp de aproximativ 40 de zile, menționând că „mă doare sufletul”. Fostul șef de stat a precizat că forțele armate vor respecta Constituția Braziliei.

„Cine decide unde mă duc sunteți voi. Cine decide încotro merg forțele armate sunteți voi”, a declarat Bolsonaro susținătorilor săi.

Jair Bolsonaro nu a recunoscut victoria rivalului său la alegerile din 30 octombrie, iar prin tăcerea sa și-a încurajat susținătorii să continue demonstrațiile în fața bazelor armate. Victoria lui Luiz Inacio Lula da Silva va fi certificată luni, 12 decembrie, de autoritatea electorală națională a Braziliei.

În declarația sa, Bolsonaro a precizat că forțele armate reprezintă bastionul Braziliei pentru prevenirea socialismului în țară, adăugând că „nimic nu este pierdut”.

„Forțele armate sunt unite. Ele datorează loialitate poporului nostru și respect față de Constituție, iar ele sunt responsabile pentru libertatea noastră. (..) Spre deosebire de alți oameni, noi vom învinge”, a declarat Jair Bolsonaro.

Lula da Silva a câștiga alegerile din Brazilia

Fostul președinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a câștigat alegerile prezidențiale, învingându-l pe Jair Bolsonaro cu aproape 2 milioane de voturi.

Jair Bolsonaro nu și-a recunoscut înfrângerea, acesta a petrecut a doua zi după alegeri în biroul prezidențial, unde a avut mai multe întâlniri cu principalii săi consilieri și cu ministrul brazilian al Apărării.

În timp ce Bolsonaro a rămas tăcut, mai mulți șefi de stat și de guverne au salutat revenirea politică a lui Lula, între care președintele SUA, Joe Biden, premierul britanic, Rishi Sunak, liderul rus, Vladimir Putin, și preșdintele chinez, Xi Jinping, relatează The Guardian.

În prima zi după înfrângerea electorală, camionagii susținători ai lui Bolsonaro nu au așteptat reacția oficială a acestuia și au instalat 236 de blocade în 20 de state, îngreunând considerabil traficul rutier.

În Barra Mansa, la două ore la nord de Rio de Janeiro, aproximativ 30 de bărbați neînarmați au blocat luni principala autostradă care leagă São Paulo de Rio, cele mai mari orașe din Brazilia, provocând un ambuteiaj de 8 kilometri. Bărbații au blocat drumul cu o roată mare și propriile corpuri permițând însă trecerea trecerea autobuzelor și a autoturismelor în care se aflau copii sau persoane în vârstă.

În Rio de Janeiro, aproximativ 20 de protestatari și-au parcat mașinile și motocicletele la intrarea pe un pod important care leagă orașul de un cartier învecinat peste un golf. Fluturând steaguri braziliene mari, aceștia au cerut o anchetă privind rezultatele și au blocat traficul timp de mai bine de o oră înainte de a pleca mai departe.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite