Bashar Al-Assad este unul dintre responsabilii pentru săvârşirea crimelor împotriva umanităţii, potrivit ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înaltul Comisar al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a declarat luni, pentru prima dată de la începerea conflictului sirian, că sunt dovezi care „indică responsabilitatea” pentru săvârşire de crime împotriva umanităţii a preşedintelui Bachar Al-Assad, informează AFP.

Navi Pillay a afirmat într-o declaraţie de luni, de  la Geneva, că membrii Comisiei de anchetă privind chestiunea siriană din cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului „au strâns cantităţi enorme de dovezi (…) privind crimele de război şi crime împotriva umanităţii”, specificând faptul că „dovezile indică responsabilitatea pentru acestea până la cele mai înalte niveluri ale Guvernului, inclusiv şeful statului”.

Pillay a adăugat că doreşte începerea unei anchete judiciare „naţionale sau internaţionale credibile” pentru a-i judeca pe cei responsabili de crime: „Numai în acest context, care ţine cont de prezumţia de nevinovăţie, această listă ar putea fi publicată”, potrivit reprezentantului ONU.

Creată pe 22 august 2011 printr-o rezoluţie a Consiliului pentru Drepturile Omului, această comisie de anchetă are drept obiective investigarea tuturor încălcărilor drepturilor omului, începând cu martie 2011, şi identificarea celor vinovaţi pentru a fi aduşi în faţa legii. 

Chiar dacă membrii acestei comisii au acuzat în mai multe rânduri înalţii demnitari ai regimului sirian de săvârşirea de crime, până în acest moment nici un nume nu fusese adus în atenţia publică, iar preşedintele Al-Assad niciodată menţionat.

Comisia a avut peste 2.000 de întâlniri cu persoane afectate de conflictul sirian, fie din Siria, fie din ţările vecine. Cu toate acestea, acest organism nu a primit aprobare pentru a vizita Siria.

Potrivit cifrelor înaintate de organizaţia non-guvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, aproape 126.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în conflictul început în martie 2011.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite