Atac cu drone împotriva forțelor kurde din Irak

0
Publicat:

O bază a forțelor armate din Kurdistanul irakian a fost țina a „două atacuri nerevendicate cu drone”, au comunicat duminică autorităţile locale kurde, indicând drept autori „elemente ilegale finanţate” de Bagdad, transmite AFP, scrie Agerpres.

Soldaţi irakieni FOTO: EPA
Soldaţi irakieni FOTO: EPA

Atacurile vin într-un moment în care trupele americane și cele ale coaliției internaționale antijihadiste desfășurate în Irak sunt vizate de atacurile constante lansate de gruparea „Rezistenţa islamică în Irak”.

Duminică după-amiază, această grupare formată din luptători proveniţi din trupe armate pro-iraniene au revendicat responsabilitatea pentru o nouă tentativă de atac cu drone ce vizează trupele coaliţiei internaţionale staţionate pe aeroportul Erbil, capitala regiunii autonome Kurdistan.

Atacurile au vizat „în jurul orei 23:45 (20:45 GMT), folosind două drone”, un cartier general al peshmerga, aliaţi ai coaliţiei antijihadiste conduse de Statele Unite, în districtul Salaheddin al provinciei Erbil, provocând doar „daune materiale”, a precizat guvernul Kurdistanului într-un comunicat de presă.

Administraţia locală a acuzat „elemente în afara legii” că au desfăşurat atacurile „cu ajutorul şi sprijinul mercenarilor”, calificându-le drept „un act periculos”. Aceste elemente „sunt finanţate de guvernul federal” din Bagdad, cu care Kurdistanul menţine relaţii tensionate.

Premierul irakian Mohamed Shia al-Soudani „trebuie să ia măsuri eficiente pentru a descuraja aceste grupuri şi a le responsabiliza”, a scris pe X şeful guvernului local al Kurdistanului, Masrour Barzani, fără a desemna facţiunile la care face referire.

Al-Soudani „a dispus deschiderea unei anchete aprofundate asupra acestui atac criminal”, în coordonare cu serviciile de securitate din Kurdistanul irakian, a indicat serviciul său de presă.

Guvernul irakian este susţinut de partide pro-iraniene, dintre care unele sunt vitrina politică a facţiunilor Hashd al-Shaabi, foşti paramilitari apropiaţi de Teheran, acum integraţi în rândul forțelor regulate.

Până în prezent, Statele Unite a numărat peste o sută de atacuri împotriva forţelor sale în Irak şi Siria din 17 octombrie, la zece zile după izbucnirea războiului în Gaza, potrivit unui bilanţ raportat de un oficial militar american.

Cele mai multe din aceste atacuri au fost revendicate de „Rezistenţa islamică în Irak”, care se opune sprijinului SUA pentru Israel în războiul său împotriva Hamas în Fâşia Gaza.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite