Armata israeliană a concediat doi ofițeri superiori după bombardarea convoiului umanitar al World Central Kitchen. Concluziile anchetei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata israeliană a concediat doi ofițeri superiori după ce a stabilit că atacul de luni asupra convoiului ONG-ului World Central Kitchen, în urma căruia au fost uciși șapte lucrători umanitari care distribuiau ajutoare în Fâșia Gaza, a reprezentat o „încălcare gravă” a ordinelor sale, relatează CNN.

Șapte angajați ai World Central Kitchen au murit într-un atac israelian asupra convoiului lor FOTO EPA-EFE

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunțat vineri că „cei care au aprobat atacul erau convinși că au vizat agenți înarmați ai Hamas”, calificând atacul drept „o greșeală gravă”.

Raportul a precizat că lovitura a fost efectuată cu „încălcarea gravă a comenzilor și a procedurilor standard de operare ale FDI”. 

Au fost concediați comandantul brigăzii de sprijin de foc, un ofițer cu gradul de maior, și șeful de personal al brigăzii, un ofițer cu gradul de colonel.

„În plus, comandantul brigăzii și comandantul Diviziei 162 vor fi mustrați în mod oficial", a precizat IDF.

Șeful Statului Major al FDI a decis să îl mustre în mod oficial pe comandantul Comandamentului Sud pentru responsabilitatea sa pentru incident".

Potrivit concluziilor preliminare, soldații israelieni „au identificat un bărbat înarmat într-unul dintre camioanele cu ajutoare, după care au identificat un alt bărbat înarmat", în timp ce camioanele transportau alimente către un depozit din Gaza.

Ulterior, în timp ce trei vehicule WCK părăseau depozitul, un comandant „a presupus în mod eronat că în interiorul vehiculelor însoțitoare se aflau bărbați înarmați și că aceștia erau teroriști Hamas", se arată în raport.

IDF a declarat că forțele sale au vizat apoi cele trei vehicule WCK pe baza „clasificării greșite a evenimentului și a identificării eronate a vehiculelor ca având în interiorul lor agenți Hamas".

„Lovitura asupra vehiculelor umanitare este o greșeală gravă care provine dintr-un eșec grav datorat unei identificări eronate, unor erori în luarea deciziilor și unui atac contrar procedurilor standard de operare", a transmis IDF.

Forțele israeliene implicate în loviturile în urma cărora au fost uciși șapte angajați ai World Central Kitchen (WCK) la începutul acestei săptămâni au confundat o geantă cu o armă, a declarat pentru CNN un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF).

„[IDF] au identificat greșit ceva agățat pe umerii unuia dintre pasageri ca fiind o armă. Oficialii militari israelieni evaluează acum că era probabil o geantă", a declarat purtătorul de cuvânt.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că dronele de supraveghere nu au putut vedea pe timp de noapte logo-ul WCK de pe vehicule.

„IDF ia în considerare distribuirea de autocolante termice pentru vehiculele de ajutor pentru a preveni acest lucru în viitor", a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al IDF a confirmat că o parte dintre lucrătorii umanitari din primul vehicul care a fost lovit „au supraviețuit și au fugit la următorul vehicul din convoi”.

WCK și șefii mai multor guverne occidentale au cerut o investigație independentă, efectuată de o terță parte.

„IDF nu poate investiga în mod credibil propriul eșec în Gaza. Fără o schimbare sistemică, vor exista mai multe eșecuri militare, mai multe scuze și mai multe familii îndurerate", a reacționat vineri WCK.

Organizația caritabilă a declarat că „reiese limpede din investigația lor preliminară că IDF a desfășurat forța mortală fără a ține cont de propriile protocoale  de lanțul de comandă și regulile de angajare".

„Scuzele lor pentru uciderea scandaloasă a colegilor noștri reprezintă o slabă consolare. Este o slabă consolare pentru familiile victimelor și pentru familia globală a WCK”, a declarat Erin Gore, director executiv al WCK. 

WCK a transmis marți că echipa sa călătorea într-o „zonă fără conflict” într-un convoi alcătuit din trei vehicule, două blindate și unul neblindat după ce au supravegheat descărcarea a 100 de tone de provizii alimentare la un depozit din Deir al-Balah, în centrul Fâșiei Gaza. Potrivit organizației umanitare, și-au coordonat deplasarea cu armata israeliană.

CNN a localizat vehiculele distruse în urma atacurilor, dintre cel puțin unul avea logoul WCK pe capotă, la distanță unul de celălalt pe drumul de coastă Al Rashid, ceea ce indică faptul că au fost lovite separat. Între primul și al doilea erau 800 de metri, iar între al doilea și al treilea 1,6 de kilometri.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite